Caviaar d'aubergine...

Al jaren koop ik Eggplant Caviaar in de Delhaize.

 
Wij vinden dat in combinatie met Focaccia Romana een super aperitiefhapje. Het uitzicht - bruine smurrie - is niet denderend maar de smaak des te meer.


Nooit heb ik eraan gedacht om zelf caviaar d'aubergine te maken. Als je zo gemakkelijk iets lekkers in een potje kunt kopen waarom dan zoveel moeite doen. Tot ze onlangs het recept hebben veranderd bij Delhaize. 't Is echt hetzelfde niet meer...  Dus, ben ik maar zelf aan de slag gegaan. Na een beetje opzoek werk op de betere foodblogs heb ik een eenvoudig receptje samengesteld.


Neem een, twee of drie aubergines... de hoeveelheid doet er niet toe - het eindresultaat bewaart nogal goed in de frigo. Zet je oven op 200°C en rooster de aubergines op een bakplaat of in een ovenschaal totdat ze helemaal zwart zijn - steeltje en al - en je er een mes vlot kan doorsteken. Dat zal afhankelijk van de dikte van je aubergines tussen de 25 à 35 minuten zijn.


Laat ze afkoelen. Snij ze open en schraap er al het vruchtvlees uit en prak fijn zoals een banaan voor de fruitpap. Meng met wat geplette look, wat olijfolie voor de smeuigheid en zout naar taste. Om een beetje frisheid erin te krijgen doe je er nog een goeie kneep citroensap bij.



 Bak nog wat pine nuts bruin en het aperitieven kan beginnen...



Caviaar d'aubergine

Ingrediënten

  • 2 à 3 aubergines
  • 1 citroen - twee kneepjes
  • 1/2 teentje knoflook
  • zout
  • wat olijfolie

Veggie op z'n Provencaals!

Wat doe je met een overgebleven courgette, aubergine en nog wat tomaten? Ratatouille maken? Nee, iets anders... Tian provencal! Iets simpel om in de oven te steken en dan driekwart uur te vergeten... ware het niet dat je dat zeker niet zult kunnen omdat heel de keuken een échte - knoflook - vakantiegeur krijgt.


Snij je groenten in flitterdunne schijfjes. De hulp van een scherpe mandoline is hier welkom!

 
De aubergine kun je wat vocht laten verliezen door ze met goed wat - goedkoop en géén Maldon - keukenzout te bestrooien en een halfuurtje te laten staan. Spoel ze nadien goed af en dep droog met keukenrol.


Vul dan je potjes of grote gratinkom met de schijfjes. Hoe properder dat je hier te werk gaat hoe mooier het resultaat. Om de lekkere smaak in je groenten te krijgen heb ik een klein trucje. Neem 1 à 2 blokjes - afhankelijk van de hoeveelheid die je wil maken - provencaalse blokjes van Knorr. Zéér nuttige dingen om in huis te hebben. Ik doe ze soms op het einde in een soep als die te flauw smaakt. Maal ze fijn in je mortier met goed wat olijfolie tot je een glad geheel hebt. Proef aan de olie of hij niet te flauw of te sterk is en pas desnoods de hoeveelheid olie/blokjes aan.


Giet deze gekruide olie royaal over je groenten. Ik doe het met mijn patisserie borsteltje en smeer alles goed in. Garnier met wat verse tijm en/of oregano en zet in de oven  - 180°C gedurende 40 à 45 minuten.


Vanaf 30 minuten regelmatig controleren of de groenten nog niet gaar zijn. Gewoon een pattenmes doorsteken en als dat vlot gaat en de groentjes zien er goed uit zijn ze klaar.


Lekker om zo met een bruin boterhammeke te eten - je kan er nog wat feta over kruimelen als je die nog hebt liggen. Ideaal ook als bijgerecht bij vis of lam.


Tian Provencal

Ingrediënten

  • 1 courgette van normale lengte en dikte
  • 1 aubergine - niet te dik, eerder een lange
  • 2 tomaten
  • 1of 2 blokjes provencaalse kruiden van Knorr  - niet te vinden in Delhaize, wel in Carrefour
  • olijfolie
  • verste tijm of oregano

Frisco's!

Met het warme weer van de laatste dagen is iets fris welkom. Tijd dus om aan de ijsjes te beginnen.
Zoet, tropisch fruit gecombineerd met kokosmelk. 't Hangt daar allemaal samen aan de bomen het zal dan wel zo geen slechte combinatie zijn.


Sinds de Thaise keuken meer en meer furore maakt heeft iedereen wel een blikje kokosmelk in zijn voorraadkast staan. Een mango kost momenteel minder dan een kartonnetje aardbeien dus dat is ook niet moeilijk...
Blend een dikke mango met een klein blikje kokosmelk en twee tot drie koffielepels fijne suiker. Pers het sap van minstens twee limoenen en voeg het erbij. Proef zeker of je puree lekker is.  Het mag niet te flauw zijn van smaak want koud smaakt alles iets minder uitgesproken. De ene limoen geeft ook minder sap dan de andere dus neem eventueel een limoentje meer. Ook de mango moet goed rijp zijn. Pas anders het suikergehalte aan. Ik besef plots dat het eigenlijk niet zo'n gemakkelijk recept is... ik reken dus op jullie om goed te proeven! Een goede kok moet in eerste instantie goed kunnen proeven... de techniek van het koken kan aangeleerd worden maar goeie tastingbuds heb je of heb je niet!


 Giet dan de puree in de ijsroomvormpjes en laat ze enkele uren opstijven in de diepvries. Ontvorm ze door ze even in wat warm water te dompelen.


En zoals altijd was Koen het dappere proefkonijn!


Mango en kokos ijsjes

Ingrediënten

  • 1 dikke, rijpe mango
  • 1 klein blikje kokosmelk 165 ml
  • 2 à 3 limoenen
  • 2 à 3 koffielepels suiker

Sinksenweekend!

Heerlijk... twee dagen aan een stuk vrij. Voor ons winkeliers komt dat enkel voor met Pasen en met Sinksen. Koen is vanmorgen vroeg al vertrokken met de trein naar Brussel om de 20 kilometer te lopen. Ik had alle tijd voor mezelf...


Lekker ontbijtje op terras met dampende koffie, een toastje en - wat dacht je? - jawel, een nieuw kookboek.


Eindelijk heb ik eens een mooi boek over roosteren gevonden. Prachtige, sobere foto's én heel originele recepten. Ik heb al overal gele papiertjes tussen geplakt. De volgende weken krijgen jullie zeker de leukste recepten voorgeschoteld.
Vanmorgen heb ik ook mijn oven onder handen genomen. Het was op zijn zachts gezegd verschrikkelijk. Ik had vorige week op internet "easy oven cleaning" gegoogeld om de gemakkelijkste manier te vinden. Een potje amonniak de avond tevoren in de oven zetten en de hele nacht laten inweken. Dat zou wonderen verrichten. 't Zal wel! Twee uur heb ik er aan moeten schrobben. Nu heb ik de hele oven - twee wanden en de bodem - bekleed met aluminiumfolie. Dan heb ik hopelijk de volgende keer minder werk. Moesten jullie tips hebben...laat maar komen!


Voor de rest van het weekend zal het echter Dolce Far Niente zijn. Een mens moet toch af en toe zijn batterijen opladen.


Kookboek

Barbecue & Plancha
150 eenvoudige recepten om samen van te genieten.

Stéphane Reynaud.

Le Vieux Lille.

Gisteren was het weer marktdag in Rijsel. Naar goeie gewoonte reden John en ik - nu in het gezelschap van Chantal - naar Le Vieux Lille. Tot onze verbazing was de hele Place du Concert een grote bouwwerf. Al de marktkramers stonden tijdelijk om het hoekje aan de Avenue du Peuple Belge. Ik was blij dat ze er waren maar de sfeer was toch ietwat anders.


Met het betere weer was het aanbod heel wat interessanter dan enkele weken geleden. Veel had ik niet nodig maar voor ik het wist was mijn boodschappenmand vol. Het is toch zo verleidelijk! Ik heb ook voor de eerste keer dit jaar meloenen gekocht. Zolang het koud is kan ik ze niet kopen. Da's zomereten. Ik weet nu ook - dankzij een van de marktkramers - dat je altijd "une femelle" moet kopen. Ja, de vrouwtjes zijn de lekkerste...bijna altijd goed van smaak. Kijk onderaan de meloen of er platte bubbeltjes opzitten, dat zijn de vrouwelijke meloenen. En die moet je kopen.


John had in de Knack een adres gevonden van een nieuwe bakker in de Rue Esquermoise : Alexandre Croquet. Naar het schijnt zijn zelfs Alain Ducasse en Michel Troisgros in vervoering van zijn baksels. Wij dus daarheen.


Mooi zeg! Very design interieur  en super vriendelijk personeel dat over elk brood een uitleg wist. Persoonlijk vond ik de broden er nogal bruin gebakken uitzien. Ik heb dan ook maar voor een lekkere klassieke brioche gekozen.


Op weg naar de Grand Place - voor een aperitiefke - passeerden we nog bakkerij Meert.


Even overwoog ik om voor Koen een stukje citroencake mee te nemen maar bij het zien van de prijs verging mijn goesting : 2,50 euro voor één sneetje cake!
Neen, de foto staat niet ondersteboven. Ik heb een foto van de etalage van binnenuit getrokken...


Easy Peasy Confituur...

't Is weer rabarbertijd. Overal zie je in de groentewinkels de roze stengels opduiken. In mijn kindertijd aten we die zure dingen rauw met hopen suiker. Nu eet ik er wel liever compote of confituur van...


Zelfgemaakte confituur is veel lekkerder dan de potjes die je koopt. Er staat natuurlijk wel een kleine inspanning tegenover, je moet blijven roeren in de pot! Begin deze week heb ik echter een reuze gemakkelijk receptje gevonden. Helemaal niks te roeren. Gewoon rabarber roosteren in de oven met suiker en kaneel. Even door mekaar roeren en de confituur is klaar. Gemakkelijk hé!


Zet je oven op 200°C, snij de rabarber in stukjes van twee à drie centimeter. Neem een ovenschaal en meng het fruit met de suiker en schud er wat kaneel over. Rooster 20 minuten. Spoel ondertussen twee potjes en dekseltjes om met kokend water - om te steriliseren. Roer de gare rabarber met een vork door mekaar. Voor de zekerheid - ik hou niet van slappe confituur - had ik ondertussen een blaadje en half gelatine geweekt in koud water. Voeg de uitgeknepen gelatine toe aan de warme moes.


Giet in de potjes en zet in de ijskast. Ok, het zijn maar twee potjes, maar het is eens wat anders dan de abrikozen confituur van de bio winkel.



Gemakkelijke rabarber confituur

Ingrediënten

  • een bundel rabarber (ongeveer 650 gram)
  • 100 gram suiker
  • wat kaneel
  • 1 en 1/2 blaadje gelatine

The Egghouse...

Een klein berichtje tussendoor ... Weten jullie wat ik ook nog gekocht heb in Londen? In Harrods? Een egghouse. Een huis voor mijn eitjes. Koen begreep echt niet waarover ik zo enthousiast was.


Ja, ik kan echt wel content zijn met van die stomme dingen...


Homemade Nutella!

Wisten jullie dat de Nutella choco ontstaan is omdat er een tekort aan chocolade was? Ik heb altijd gedacht dat het gewoon een Italiaans recept voor chocopasta was. Neen, niet waar! Op een bepaald moment - het ontschiet me nu wanneer juist - was er een nijpend tekort aan chocolade. Een paar slimme Italianen kwamen op het lumineuse gedacht om een deel van de chocolade te vervangen door gemalen hazelnoten die wel in ruime mate voorhanden waren, et voilà de Nutella was geboren!


Vorige week heb ik een recept gevonden voor homemade Nutella. Gelukkig is de Carrefour op zondagmorgen altijd open en kon ik nog vlug mijn ingrediënten inslaan. Normaliter heb ik altijd wel chocolade op voorraad maar als Koen geen koekjes vindt, eet hij ook mijn kookchocolade op!
Ik heb gepelde hazelnoten gekocht want het velletje brandt gemakkelijk aan. Begin met de oven voor te verwarmen op 175°C. Rooster je hazelnoten ongeveer tien minuten totdat ze een beetje bruin zijn.


Niet te lang want anders worden ze bitter. In een klein sauspannetje warm je de volle melk, de poedersuiker en het snuifje zout. Juist even laten koken en dan van het vuur. Smelt de chocolade in de microgolf op halve kracht - een minuut of twee is genoeg - en roer goed door elkaar zodat alle stukjes gesmolten zijn.


De nog warme hazelnoten in een foodprocessor - superchef, blender, thermomix - en zéér fijn malen. Voeg de warme chocolade, twee tafellepels koolzaadolie en de warme melk met suiker toe. Mix alles grondig.



Zorg voor een paar confituurpotjes die goed omgespoeld zijn met kokend water... ook de deksels! Giet met een trechtertje - om niet te veel te morsen - de potjes vol.


 Zet alles een tijdje in de frigo om op te stijven. Véél beter dan de Nutella uit den Delhaize!


Homemade Nutella

Ingrediënten

  • 160 gram gepelde hazelnoten - Bioplanet
  • 300 ml volle melk
  • 6 tafellepels bloemsuiker
  • 1 snuifje zout
  • 2 tafellepels koolzaadolie  - Bioplanet
  • 340 gram melkchocolade - Callebaut


High Tea...

Het is alweer enkele weken geleden dat Sofie en ik in Londen waren. De Afternoon Tea in het Brown's hotel in Londen is een nu alleen nog een zalige herinnering.


Bedankt, Annemie - van boekhandel Theoria in Kortrijk - voor de tip. Dank zij haar reserveerden we reeds voor ons vertrek een tafeltje. Brown's hotel ligt in een mooie buurt, en de lange wandeling er naar toe loonde de moeite.


Toch stonden we een half uur te vroeg, om drie uur dertig, in het hotel. Met honger want sinds het ontbijt - the real English stuff - hadden we niets meer gegeten. Kwestie van ten volle van het festijn te kunnen genieten!


Met veel bravoure werden we ontvangen en neer gevleid in een gezellig salon. De gasten bleken veelal Engelsen te zijn op een paar luidruchtige Spanjaarden na. De theekaart was bijna te uitgebreid om te kunnen kiezen. Earl grey voor Sofie en Lemon tea voor mij. We kregen prachtige theekopjes in fijn Bone China en zilveren thee kannetjes, ja 't was met alles er op en er aan. Voor iemand als ik die elke dag in de winkel tussen porselein en zilveren bestek zit is dat serieus genieten.


Maar de pièce de la résitance moest nog komen: een étagère vol met sandwiches, scones en gebakjes!
En... whenever we wished, we could ask for a refill. Mensen waren die sandwiches lekker! Allemaal van die mooie witte boterhammenkens met zalm, komkommer, eiersalade en rosbief met mierikswortel. Ik heb een refill gevraagd van die dingen - ze waren té lekker.


Zes stuks heb ik zeker gegeten. Dan waren er nog de scones, lauwwarm met clotted cream en aardbeien confituur. Spijtig dat we die hier niet kunnen krijgen. Ik zal ze zelf moeten bakken denk ik. Clotted cream is ook zo'n typisch Engels product. Onvindbaar in onze contreien.

 
De gebakjes waren er eigenlijk teveel aan, maar ja, ik kon ze toch niet allemaal laten staan. Tot slot kwam er nog een vriendelijk meiske met Victorian Sponge cake langs. Moet toch ook eens geproefd worden...


Echt waar ik heb in Londen taart en cake voor een heel jaar gegeten!

Communiesoep!

Vandaag nu eens een echt feestelijk soepke. Iets voor de plechtige communie... Een beetje moeilijker dan de - wat hebben we nog in de groentenschuif zitten - soepjes. Mijn mamma is huishoudkunde regentes van opleiding. Ik heb haar kookboek van in den tijd gekregen.


Een naslagwerk om op terug te vallen. Fluweelsoep... dat sprak me onmiddellijk aan. Dat heeft zoiets Stijn Streuvels achtig. Zoals zoveel moeilijke dingen, breek het op in stappen en het is best doenbaar. Dat heb ik niet zelf bedacht dat komt van Wim Opbrouck van In de Keuken...



Eigenlijk is het ook een overschot soep. Met de schillen en de eindjes van een bussel asperges brouw je een feestelijke soep. Kook de schillen op in wat water met twee bouillon blokjes. Zeef je bouillon. Een liter moet je overhouden.


Snij de eindjes van de asperges in stukjes en kook ze gaar in wat bouillon - ook van een blokje. Maak een roux : 30 gram bloem en 30 gram boter. Smelt de boter in een steelpannetje en roer er de bloem onder. Laat de bloem garen.


Dat wil zeggen blijf driftig in dat pannetje roeren op een laag vuur gedurende vijf minuten. Voeg dan langzaam de bouillon toe - van die aspergeschillen. Kook gedurende twaalf minuten, de soep zal dan wat meer binden. Voeg op het einde de aspergestukjes erbij en veel peterselie. Een beetje melk maakt de soep af... of room! Veel is niet nodig, de soep is sowieso lekker!


Voor een extraatje bij de soep zet je de oven op grillstand. Neem wat lekkere hesp - gandaham of parma - en rooster het even tot het mooi opkrult. Leg in elk bordje soep zo'n stukje gegrillde hesp.
Het zoute en krokante van de hesp met het zoete, zachte van de asperges is een zalig contrast.


Ok, het is iets meer werk en je moet er je gedachten bij houden... maar 't resultaat mag gezien worden!


Fluwelen soep


Ingrediënten

  • 400 gram aspergeschillen
  • 1,5 liter warm water
  • 2 bouillonblokjes van kip + nog eentje om de aspergestukjes in te koken
  • 500 gram aspergestukjes
  • 30 gram boter
  • 30 gram fijne bloem
  • veel peterselie
  • enkele sneetjes ganda ham

Le Temps des Fraises...

De eerste inlandse aardbeien zijn er weer. Spijtig! Want ik eet liever de Spaanse. Zoeter en lekkerder dan die van onze serres... Pas eind augustus worden de aardbeien van bij ons écht lekker.


Veel suiker en wat citroen wil nog eens helpen. Een andere methode is roosteren. Juist hetzelfde als met de pompoen in de winter. Zo krijg je heel wat meer smaak en zoetheid.


Verwarm je oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Snij de aardbeien in twee en meng ze met twee eetlepels suiker. Leg ze op de bakplaat en strooi er een snuifje zout over. Ja, ik weet het dat klinkt raar maar het brengt echt de zoetheid naar boven. Laat ze 20 à 25 minuten roosteren. Ze mogen een beetje bruin worden aan de kantjes.


Rooster ondertussen een boterhammeke, leg er wat cottage cheese of platte kaas op en beleg met de nog warme aardbeien... Mmm!
Kan ook koud in de yoghurt of met een bolleke vanille ijs.



Geroosterde aardbeien

  • 2 bakjes aardbeien
  • 2 eetlepels suiker
  • een snuifje zout