De Crillon...

Het Hotel de Crillon in Parijs gaat voor twee jaar dicht. Ze gaan renoveren. Het oude palace hotel krijgt een nieuwe look.


Gedaan met de grandeur... de prachtige lusters en de schitterende spiegels. De nieuwe look zal waarschijnlijk ook wel weer top zijn. Maar toch heb ik spijt... Het was mijn favoriete plaats in Parijs om een pipietje te gaan doen.


Ja, zelf als het op die simpele menselijke behoefte aan komt moet je het juiste adres kunnen kiezen. In de Crillon was het dik in orde. De doorman was steeds uiterst beleefd en ik kreeg altijd een "Bonjour Madame!" De lobby was altijd voorzien van prachtige boeketten geurende rozen...


Het toilet onberispelijk met een grote stapel verse, zachte handdoekjes.



Ik ga nu voor twee jaar een nieuw moeten zoeken. Misschien de Meurice in de Rue de Rivoli? Het mag allleszins niet te ver zijn van mijn geliefde Rue de Surène... Ok, 't is waar de wereld blijft niet stil staan maar enige nostalgie is toch toegestaan of niet?

Grasgroene bruschettas...

Bruschettas - die Italiaanse frisse hapjes - kun je maken met alles wat je toevallig in huis hebt. De grote klassieker is met tomaten maar ook met erwtjes en tuinbonen kan je iets lekkers brouwen.


Ik heb de variant met tuinbonen uitgetest. Tuinbonen horen bij de vergeten groenten. Enkele jaren geleden zag je ze nergens meer. Alleen sommige oude mensen kweekten ze nog in hun moestuintjes. Maar nu is de tuinboon hip en cool. In ieder warenhuis, bij elke groentenboer liggen ze weer in de rekken. Italianen zijn er zot van. Ze eten ze gewoon rauw als aperitiefhapje. Maar misschien is dat voor ons nog een stapje te ver...


Het lekkerst zijn tuinbonen als je ze dubbel dobt. Dus eerst uit die lange peul halen zoals je met de gewone erwtjes doet. Dan doe je al je bonen in kokend water voor enkele minuten. Kort hé... gewoon blancheren zoals ze zeggen. Nu kun je heel gemakkelijk het buitenste velletje afhalen en het grasgroene boontje springt tevoorschijn.

 
Ok, een beetje prutswerk, maar deze bruschetta maak je dan ook best voor een klein en select gezelschap. Nu is er verder praktisch geen werk meer aan. Neem je vijzel en stamp de boontjes fijn met wat lekker Maldonzout en je allerbeste olijfolie. Misschien nog een beetje peper voor de liefhebbers en je hebt een prachtige groene tapenade voor op je bruschettas.


Afwerken met iets zoutig is ideaal want erwten en tuinbonen hebben een zoete ondertoon.





 Bij mij lag er nog wat culatello in de frigo en and really it was a combination made in heaven...!




Bruschetta met tuinbonen



Ingrediënten


  • wat tuinbonen - neem er veel meer dan je denkt want er zitten niet zoveel bonen in!
  • olijfolie van de beste soort
  • lekker Maldon zout
  • verse gemalen peper
  • Parmaham, Gandaham of eender welke gedroogde ham. Of iets anders zoutig...


Toveren met een aubergine...


Met een aubergine kan je echt van alles doen. Gewoon bakken in de pan, in een ratatouille verwerken, caviar d'aubergine van maken... en 't is allemaal even lekker. Jammer genoeg kun je ze niet zo lang bewaren! Zo vlug mogelijk verwerken is de boodschap.

 
Een van de betere kookboeken van de laatste jaren is dat van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi. Geschreven voor de koks van vandaag die graag lekker én gezond koken en die ook niet terug schrikken van een avontuurtje in de keuken. Voor ons dus. Beschikbaar in Ipad versie en the real stuff  - te vinden bij de betere boekhandel, bij ons in Kortrijk Theoria. Wat ik dikwijls doe is de gratis sample downloaden op mijn Ipad en dan - indien het boek in kwestie voldoet aan mijn verwachtigen - het echte boek gewoon gaan kopen.


Ottolenghi heeft een hele lekkere salade met aubergine én granaatappelpitjes - die heb ik onlangs gekocht bij Albert Heijn zoals jullie al weten. Nu die granaatappelpitjes bewaren wel ongelofelijk lang in de frigo. Nooit gedacht!


Snij je aubergines - twee is genoeg voor een bakplaat vol - in schijven van 1/2 cm dik en dan nog eens in de helft. Doe wat olie en zout op je bakplaat en leg de schijfjes er op. Nog wat olie en zout erover en dan de oven in op let wel 220°C. Je moet de temperatuur zo hoog zetten omdat ze mooi zouden bruinen. Hou het wel in het oog... het is een smalle lijn tussen bruin en verbranden!
Ongeveer een 15 à 20 minuten zou voldoende moeten zijn.


Bak ondertussen nog wat pignons de pin goudbruin in een pannetje en maak je sausje. Het sausje is vrij simpel.

 
Wat griekse yoghurt met wat saffraanpoeder een goeie geut olijfolie en wat peper en Maldon zout. Roer alles onder mekaar en proef. Voeg nog wat extra zout of olijfolie toe. Doe er niet teveel saffraan in wat dat smaakt enorm door. Begin met een beetje... je moet de saffraan juist een beetje kunnen proeven...meer is niet nodig. Als je aubergines gebakken zijn kan je de schotel opmaken.

 
Ik heb de saus apart gegeven dan kan iedereen doen wat hij wilt... Het lijkt een vrij banaal gerechtje maar geloof me de smaken gaan echt goed samen en ik ga zeker deze salade in mijn repertoire opnemen - zeker nu met die Albert Heijn om de hoek...




De aubergines van Yotam


Ingrediënten


  • twee aubergines
  • granaatappelpitjes
  • pignons des pins
  • griekse yoghurt
  • saffraanpoeder
  • olijfolie
  • peper
  • zout


Er is een Hollander onder ons...!

Sinds enkele tijd is er vlakbij Kortrijk - in Harelbeke - een Albert Heijn. Een echt Hollands warenhuis!


Altijd leuk om eens even te verkennen. Toen we vorige keer in Amsterdam waren heb ik ook een diepgaand bezoek gebracht aan de Albert Heijn... De Nederlanders koken al jaren exotisch. Surinaams, Indisch... ze draaien er hun hand niet voor om. Je vindt er dan ook kruiden in de rekken die in onze warenhuizen onvindbaar zijn. En natuurlijk is er de pindakaas... lekker om barbecuesausjes mee te maken. Ik heb ergens nog een lekker receptje zitten - zalig bij kip! Over kip gesproken... ze hebben vanalles handige eenpersoons porties. Bomma - ze was mee op verkenningstrip - was in de wolken! Voor haar is dat zalig die éénpersoons porties. Ja, daar kan zelf mijn favoriete Delhaize nog wat van leren. Bij de afdeling fruit en groenten heb ik de granaatappelpitjes los in een doosje gevonden.


Scheelt een hoop gepruts en gesmos... Kunnen we ook weer eens meer het slaatje van Ottolenghi op het menu zetten.
Er lag ook een bakje met alle ingrediënten voor een guacomole.



Tof! Heb ik ook maar in mijn kar gelegd en er dan thuis een lekkere guacomole van gebrouwen. De chili heb ik er wel niet bijgedaan. To much heat...! Gewoon de avocado geplet met wat Maldon zout en goed wat limoensap erbij. Dat is voor mij nog altijd de beste en simpelste versie van de guacomole.


In mijn pannetje heb ik dan een dikke portobello champignon gebakken. Bij nader inzien had ik die beter in de oven gebakken. Minder werk en helemaal geen omkijken naar terwijl je in de pan die dikke paddestoel voortdurend moet omdraaien. Paddestoel moet goed worden gekruid - in mijn geval dus kwistig met zout bestrooid - ondertussen zat mijn broodje al in de oven om lekker warm en krokant te worden. Een dikke schijf van mijn tomaat gesneden... en de ingrediënten van mijn vegetarische hamburger waren klaar om te assembleren.


Guacomole op de onderste helft van het broodje, enkele groene blaadjes dan mijn dikke schijf tomaat er op - niet vergeten zout op de tomaat te doen! - en daarboven dan de portobello. Deksel op het broodje en dan zonder enig schuldgevoel een grote hap nemen! Da's dan wat de Hollanders een broodje gezond noemen...


Ik geef je mee dat het best lekker is maar het doet zelf van heel ver niet denken aan the real thing! Maar ideaal als je eens een rasechte veggie op bezoek hebt...
Het maanblad van de Albert Heijn is de Allerhande, het lijkt een beetje op ons Delhaize tijdschrift.
Het is ook gratis en je kan het downloaden op je Ipad. Het zit vol leuke filmpjes en recepten. Ik heb het al staan... super!
Nu stop ik mijn loftrompet over die Hollanders of hun zelfbewustzijn - dat sowieso dat van de gemiddelde Vlaming overstijgt - krijgt nog eens een boost!



Broodje gezond


Ingrediënten


  • een rijpe avocado
  • een dikke rijpe tomaat
  • enkele frisse blaadjes
  • een krokant broodje
  • wat Maldon zout
  • een portobellohoedje

Moelleux...van witte chocolade!

Een moelleux bakken blijft giswerk. Het is eigenlijk gewoon een cakeje met chocolade dat niet lang genoeg gebakken wordt zodat de binnenkant nog vloeibaar is... Dries, mijn vertegenwoordiger van het merk Lékué, had vorige keer nieuwe vormpjes bij voor moelleux. Volgens hem kon nu iedereen moelleuxs bakken zonder enig probleem. Als ik zoiets hoor moet ik dat absoluut zelf uittesten, want eigenlijk geloof ik die verkooppraat niet... Ik ben al geen meesterbakker - jullie weten dat - dus het ideale proefkonijn!


De basis van het recept is eigenlijk een quatre quart. Gelijke delen eieren, suiker, boter en bloem waarbij wat - in dit geval - witte chocolade wordt toegevoegd.


Begin met je chocolade en boter te smelten in de microgolf. Oppassen hé... halve kracht en maar één minuut. Dan alles mooi ondermekaar roeren en wat laten afkoelen.


Ondertussen klop je met het een of ander machien of - de moedigen onder ons - gewoon met de hand de suiker en de eieren onder mekaar tot ze mooi wit worden en schuimig.


Voeg dan het afgekoelde boter/chocolade mengsel toe en meng goed. Nu nog juist de bloem erin, mengen, en je deeg is klaar.


Dit is het gemakkelijke onderdeel van het recept. Nu volgt het allermoeilijkste... bakken! Zet je potjes met deeg - niet te vol gieten - tenminste twee uur in de diepvries.


Oven op 190°C. Potjes op de bakplaat. En dan 12 minuten bakken. Uit de oven halen en nog eens 5 minuten laten rusten voor je ze uit de vorm haalt. En dat zou het dan moeten zijn. Nu, ik heb er eerst twee op twaalf minuten gebakken. En die vond ik te veel gebakken... te weinig vloeibaar. Dan heb ik het derde 10 minuten gebakken. Dat was een catastrofe... 't leek op een zandkasteel waar de golven overheen geweest zijn. En het vierde was iets beters maar trok eigenlijk ook op niets. Uiteindelijk heb ik dus genoegen genomen met een en twee. De smaak is voortreffelijk maar de fluiditeit liet te wensen over. Oordeel maar zelf...


Dus Dries van Lékué, er zijn nog altijd sukkelaars die zelf met het beste gerief er nog niet geraken...!




Moelleux van witte chocolade


Ingrediënten

  • 160 gram witte chocolade
  • 80 gram boter
  • 4 eieren
  • 80 gram suiker
  • 80 gram bloem
Ik heb de helft genomen van alles en maar twee eieren en ik had vier potjes vol...

Allé Frank, ik ben klaar...!

Waar blijft dat mooi weer nu Frank...? Ik ben klaar! Mijn terras is mooi geschuurd, de plantjes staan in de potjes en ik heb bij Dille&Kamille een nieuw gieterke gekocht...


De grote werken - mijn twee reuze bloempotten vullen, stel ik nog wat uit tot na de ijsheiligen. Alhoewel met al die verschuivingen in ons klimaat vraag ik me af of ik daar nog rekening moet met houden...
De zakjes kolen staan ook al klaar voor vanavond. Ja, ik doe vandaag sowieso mijn eerste barbecue.

 

Sofie was jarig op één april maar door een aanval van de bof - en geloof me 't was serieus! - is het feest uitgesteld tot vanavond. Buiten eten zal er nog niet bij zijn denk ik maar misschien juist een glazeke drinken op dat proper terras... Veel speciaals wordt het niet. It will be the usual stuff. Veel eikenbladsla, kommersla à la Bomma, dikke tomaatjes van bij Francis, en een berg geraspte wortels. Want sinds Pasen heb ik een nieuw attachment voor mijn KitchenAid. Ik kan nu bergen wortels raspen in enkele minuten.


En zeggen dat ik zeventien jaar gewacht heb om dat stuk aan te schaffen. Hoe kan een mens zo dom zijn?
Op de grill komen er enkel lamssteakjes en biefstuk te liggen. Geen vette worsten vandaag want Koen wil vermageren dus moet ik lijnvriendelijk koken. Just lean meat. En een superlekkere fruitsla voor dessert. Niks om dik van te worden dus.


Alhoewel ik voor alle zekerheid een voorraadje Australian Ice Cream in mijn diepvries heb liggen. Koen kan soms plots van gedacht veranderen...!

New bike...!

Ik heb een nieuwe fiets! Een super de super fiets! De aller allermooiste van héél Kortrijk... ! Man, ik ben nog een beetje content zeg... Mijn oude fiets begon een beetje zijn tanden te laten zien en 't was van in het begin al een mottig exemplaar. Ik had er wel een rood mandje van Reisenthal op gezet maar dat was maar wat oplappen... het is nooit een schone fiets geweest. Ons Sofie mag er nu op rijden... zij is nog jong en mooi en wie let er dan op de fiets? 


Het is een Hollandse fiets en die mannen kennen iets van fietsen. Alleen heb ik niet de échte Hollands versie genomen met terugtraprem en zonder versnellingen - Nederland is immers zo plat als een pannekoek daar is geen heuveltje te bekennen. De mijne heeft zeven versnellingen én echte serieuze remmen aan het stuur. Een niet onbelangrijk onderdeel is het boodschappenkorfje. Groot en stevig. Ik er dus best veel in kwijt. Enige nadeel ik moet er een grote zak insteken die ik overal kan uithalen want anders ben ik binnen de kortste tijd mijn boodschappen kwijt...


Het is ook de ideale picknickfiets. Enkel nog wat warmer weer en ik kan vertrekken. Een toertje langs de Leie naar Ooigem of zo... Een flesje wijn, een lekker slaatje, wat kaas en een baguette. En natuurlijk nog een goed gezelschap. Aan John zal ik dat zeker geen twee keer moeten zeggen...! Of ga jij mee Anton?

Going Asian...

Dit weekend heb ik me gewaagd aan de moeilijke kunst van het Nem rollen. Na ettelijke filmkes te hebben bekeken op YouTube leek het me helemaal niet moeilijk meer.


Kwestie van in het juiste ritme te geraken... Nems zijn superlicht én ook heel gezond.
Ze zitten boordevol frisse groentjes en qua koolhydraten is het ook geen bom. Wat rijstnoedels en een piepdun rijstvelletje. Ideaal voor mijn lijn. En met dat ik binnenkort naar Barcelona ga en daar - indien mooi weer -  ook wel even in mijn bikini aan het zwembad wil gaan zitten... zijn de lijnvriendelijke gerechten momenteel echt op zijn plaats.



In een Nem kan je vanalles kwijt. Ik heb wat rijstnoedels gekookt. Super simpel... water aan de kook brengen en even laten koken en dan vlug afspoelen met ijskoud water en vlug wat neutrale olie erover zodat ze niet aan mekaar plakken.


Ik heb natuurlijk een bouillonblokje in het kookwater gedaan - ik wil lekkere noedels - een viskubeke deze keer. Dan snij je wat komkommer en wat worteltjes in fijne julienne. Leg de groenten even in wat sojasaus om op smaak te komen of doe er wat zout op. Je kan verder kip, zalm, tonijn of een dikke scampi aan je Nem toevoegen.


Een fris blaadje sla en ook verse munt en koriander is er lekker in. Ik zou zeggen, neem wat je lekker vindt. En dan begint het... Je rijstvelletje nat maken in een diep bord met lauw water. Dan uithalen op een propere keukenhanddoek leggen. De vulling - alles behalve de scampi - erop leggen en beginnen rollen. Ik kan er niet genoeg de nadruk op leggen dat je zéér, zéér behoedzaam met dat rijstvel moet omspringen. Voor je het weet zit er een scheur in. Als dan alles er in zit neem je op het einde de scampi mee.


Dan de hoekjes mooi omplooien - 't is een beetje als het instoppen van een laken - en voilà een Nem! Probeer - ik zeg wel, probeer, want het is moeilijk - de Nems van gelijke grote te maken. Dat ziet er professioneel uit. Nems bewaar je best één voor één in een plasticfolie tot gebruik want dat rijstvel droogt vlug uit. Maak dan nog een oosters sausje of neem gewoon je fles zoete chilisaus uit de frigo en je hebt een tof aperitiefhapje/voorgerecht/lunch...


Voor een oosters sausje meng je twee koffielepels suiker met een koffielepel vissaus en een koffielepel azijn - ik heb geen suiker gebruikt omdat ik nog een zoete azijn had - en vier koffielepels water. Proef en voeg indien nodig nog een héél klein beetje limoensap toe. Je kan ook nog wat geraspte gember of look toevoegen als je wilt.




Springrolls of Nems



Ingrediënten


  • fijne rijstnoedels - overal te koop van Delhaize tot Bioplanet of Biowinkel
  • rijstvelletjes - iets moeilijker te vinden vooral Aziatische winkels 
  • scampis
  • komkommer
  • wortel
  • munt
  • koriander
  • sojasaus
Oosterse vinaigrette

  • 2 koffielepels suiker
  • 1 koffielepel vissaus
  • 1 koffielepel azijn
  • 4 koffielepels water
  • gember - optioneel
  • look - optioneel

Ik tel de nachten...!

Nog enkele weken en ik vertrek met mijn ventje voor een lang weekend Barcelona... Ik tel de nachten zoals ik deed als klein meisje voor Sinterklaas. Erg hé!


Maar écht, ik snak naar wat vrije tijd samen met Koen én naar wat warmte en zon. Hopelijk is er zon en is er warmte want daar ben je in deze tijden van klimaatsverandering nergens meer zeker van. Een echt programma hebben we niet want het is onze zoveelste keer in Barcelona dus échte sightseeing moeten we niet meer doen.


Wat ik wel gepland heb is een kookcursus. Ja, ik heb me ingeschreven in een Spaanse kookles. We beginnen om 10 uur met een bezoek en shopping op de Boqueria - die supermooie overdekte markt op de Ramblas - en dan koken we in groep lekker Spaanse gerechtjes.


Tof hé, ik kijk er echt naar uit. Ik zal veel foto's proberen te maken zodat jullie kunnen meegenieten. Hopelijk zijn het goeie recepten en zijn de ingrediënten hier ook te vinden... ik maak ze dan thuis opnieuw voor jullie.
We logeren in een superleuk hotel - onze vaste stek - op de Ramblas.


Hotel 1898 een oude Filipijnse tabaksfabriek. Midden in het centrum op 200 meter van de Boqueria. Kan niet beter...! En de winkels met de zomerkleedjes zijn ook niet ver, dus daar neem ik dan ook even een kijkje! Ik zal dus weer best met een bijna lege valies en wat Tupperware potjes vertrekken denk ik.

Een Spaanse kip...

De laatste tijd kan ik precies nog enkel Mediterrane recepten bedenken... Ik heb onlangs een recept op you tube bekeken - een afschuwelijk ding - maar ik moet eerlijk bekennen dat ik ben gewoonweg ben blijven kijken omdat je heel dat filmpje door de krekels hoort... Wat een mens al niet doet om het slechte weer te vergeten!


Mijn receptje van vandaag is een Baskisch kippetje. Ik besef onmiddellijk dat ik aan de verkeerde zee zit... maar soit, 't is wel héél lekker. Sowieso een goed receptje om in je repertoire op te nemen.
Je begint dus met kip. Ik had kippeboutjes zonder been. Lekkerder en met meer smaak dan kippeborsten - althans dat is mijn gedacht. Kruid je kip met voldoende zout en peper en bak die dan goed bruin in een slow cooking potje - Le Creuset of zo iets.  Gooi er dan op het laast nog wat gedroogde, in stukjes gesneden ham aan toe. Laat de ham krokant bakken en doe dan de ham en aangebakken kip uit de pot.

 
Doe de in maantjes gesneden ajuinen in de pot met nog wat extra olie en stoof die langzaam zacht. Ze worden bruin door het aanbaksel van de kip in de pan.

 
Neem je tijd zodat ze lekker zacht worden. Voeg dan een blik tomaten toe, wat herbes de provence, een laurierblad of twee en wat groentenpasta van Elvea. En als je wilt kan je nu ook een halve koffielepel piment de l'Espelette toevoegen. Mag maar hoeft niet. Roer dan alles ondermekaar en laat weer even stoven. Enkele minuten maar op een zacht vuurtje.


Voeg dan al de paprika toe. Ik had het enorme voordeel dat Bomma bij mij was en al de paprikas in maantjes heeft gesneden én gepeld. Da's natuurlijk grote klasse.


Paprika zonder vel. Moet niet maar is wel veel makkelijker verteerbaar voor de gevoelige maagjes. Stoof nu nog een dertigtal minuutjes om half hoog vuur.


Na dat halfuur voeg je de voorgebakken kip en ham toe. Giet er ook nog wat witte wijn bij en laat het nu nog een klein half uurtje sudderen. En nu is je Baskisch kippenstoofpotje klaar. Eet het onmiddellijk met wat rijst of pasta of laat het nog een dagje staan... De volgende dag is zo'n stoofpot pas op zijn lekkerst. Ik moet jullie nu eerlijk bekennen dat ik gewoonweg vergeten ben een foto te nemen van het resultaat. I'm very sorry....Maar 't viel wel in de smaak want alles was gelijk op!




Baskische Kip



Ingrediënten


  • kip, mag een hele kip in stukken zijn, bouten en borsten, wat je maar wil...
  • een blik tomaten 
  • een potje elvea groenten pasta
  • twee grote ajuinen
  • een sneetje of vier gedroogde ham, Ganda, Parma, Bayonne...
  • drie rode paprikas
  • herbes de provence en twee laurierbladeren
  • wat witte wijn - een groot glas
  • piment de l'Espelette - optioneel, maar wel lekker 1/2 koffielepel
  • koolzaadolie of een andere olie die een hoge temperatuur kan verdragen