Een warm patatje...

Basic, maar lekker. Een aardappel in de schil gebakken is de juiste naam geloof ik... Warm, goedkoop en troostrijk eten. Ideaal met dit weer én in dit verdomde crisisjaar. Ik ben beide hartgrondig beu!


Mijn patatje hier is wel geen écht patatje, het is een zoete aardappel. Zo'n warm, oranje exemplaar. Kun je tegenwoordig overal kopen. Een bataat is véél vlugger gaar dan een gewone aardappel - de helft van de tijd - én heeft veel minder calorieën. Da's dus op twee vlakken gewonnen! Het enige wat je te doen staat is een lekkere vulling maken. De rest doet de oven voor ons. Zet die alvast op 180°C... Om een aardappel/bataat nog vlugger en efficienter te garen in de oven is er een truukje. Neem een metalen en scherpe braadpin en steek die door de knol.


Ja, ja,'t is niet gemakkelijk het is even doorbijten maar de beloning volgt. De warmte verspreid zich veel vlugger en uniformer door de patat met die metalen pin erdoor. Mijn patatje was in minder dan twintig minuten botergaar.
De vulling hou je het best simpel. Een bataat is zoet van zichzelf er moet dus wat zout tegenaan. Ik heb een pikant chorizo worstje in stukjes gesneden en krokant aangebakken in de pan. Ik heb het wel twee keer mogen doen want mijn eerste lading chorizo was eerder zwart en verkoold dan krokant. Weze dus gewaarschuwd... blijf bij uw pan! Geen chorizo? Geen paniek gebruik dan wat lekker gebakken spekblokjes...


Om de hele boel lekker smeuïg en fris te maken, klop je nog wat koude, zure room op met peper en een ietsiepietsie zout. Niet te veel zout want de chorizo is ook al zout. Nog wat gesneden pijpajuintje erover voor de crunch en voilà een zalig, warm patatje. Hoor je mij? Ik lijk wel Sergio...


Een ideaal bijgerecht voor bij een vlees barbecue. Want wie weet misschien kunnen we volgende week onze barbecue uit de kelder halen?




Zoete aardappel uit de oven



Ingrediënten


  • enkele zoete aardappelen
  • zure room
  • pijpajuintjes
  • chorizo of spekblokjes

Tomaten in een flesje...

Tomaten zijn super groenten... lekker vers en ook lekker in een potje. Ik ben geen echt blikken of potjes mens. Liever vers. Maar bij tomaten is vers niet altijd beter.

 
Soms is je tomatensoep beter met blik tomaten - denk aan onze blauwe Elvea tomaten - dan met de flauwe verse kastomaten. Ook tomatenconcentraat is een superproduct om altijd in huis te hebben. Ketchup is ook zoiets. Moet in je kast staan. Niet alleen voor de kinderen die ondanks hun ver gevorderde leeftijd - 31 en 28 - nog altijd Ketchup bij alles en nog wat eten... Met Ketchup maak ik ook lekkere sausjes of red ik een soms smakeloze tomatensoep/tomatensaus. Maar ik hou niet van de plastic flessen.


Geen plastic op mijn tafel. Het moet het échte mooie Heinz flesje zijn. Lekker vintage én stijlvol. En er is goed nieuws!
We kunnen nu ons flesje personaliseren. Ja, na de Nutella kan je nu ook je fles Ketchup je eigen naam geven. Ik heb alvast mijn eigen Rue de Surène flesje besteld. Het is verbazend goedkoop voor 4,99 krijg je de fles toegestuurd. Et en plus verpakt in een mooi doosje... Ook leuk als gepersonaliseerd BBQ geschenk! Om te bestellen ga je gewoon naar de www.heinz.be en de rest spreekt vanzelf.


Dit leuke boekje heb ik vorige keer in Parijs gevonden maar ik veronderstel dat het ook in de FNAC in Rijsel te vinden is.

Sunday Pleasures...

Gisterenavond was het hier in Kortrijk het bal van de Burgemeester... Massa's en massa's mensen! Mij niet gezien dus. Ik zit écht niet graag in zo'n hoop volk. Maar Koen wel.

 
Gelukkig was hij niet te laat thuis want vandaag loopt hij de twintig kilometer van Brussel. Na een flink ontbijt is hij voor dag en dauw vertrokken met nog twee extra bananen - koolhydraten! - in zijn rugzak...


Ik zit lekker thuis met een grote pot koffie én al de kranten plus bijvoegsels. Zalig! Maar ik heb ook nog plannen. Het wordt geen lazy sunday! Om half elf is Diane Broekhoven te gast bij Theoria.


Ik heb dus deze keer geluk want de meeste auteurs komen op zaterdag langs in de boekhandel en dan is wegglippen uit de winkel onmogelijk. En vanmiddag herschilder ik mijn plank voor de blog. Ja, ik ga ze in een nieuw kleurtje steken. En morgen ga ik naar de Brico er nog een nieuwe bijkopen en die krijgt dan ook een hip kleurtje. Bloggen dat is niet alleen koken... dat is af en toe ook serieuze DIY.
Ik vermoed dat Koen rond drie uur weer zal opduiken met een rammelende maag en dan krijgt hij van mij een tricolore slaatje. In de kleuren van de Italiaanse vlag.

 
Want nog een schamele negen weken en we vertrekken op vakantie naar Toscane. En, ja, ik heb daar ook al een kookles geboekt. Om pasta te leren maken op zijn Italiaans.


Een mens reist om te leren niet waar ? En vanavond wordt er in huize Byttebier geen pan vuil gemaakt. We gaan lekker Perzisch eten bij Houman in de Funky Food... Leuk hé!

Mmmmarschmallowmousse...!

Omdat we dit jaar waarschijnlijk onze bikini helemaal niet uit de kast hoeven te halen - ik ga er van uit dat er geen zomer meer komt - mag er af en toe eens flink gezondigd worden... We maken een dessertje met chocolade én marshmallows. Iets dat het midden houdt tussen een puddinkje en een mousse. Niet helemaal de structuur van een mousse maar ook geen gewone dikke pudding...


Koop een zak marshmallows en verstop die goed want anders heb je er geen meer als je aan je recept begint - dat is hier thuis alleszins het geval. Voor de rest heb je gewoon zwarte en melk chocolade nodig en een blik gezoete gecondenseerde melk. En enkele eitjes waarvan je alleen het eiwit gebruikt.

  
Breek de chocolade in stukken doe die in een grote kom - microwave safe. Voeg er de marshmallows en de gecondenseerde melk aan toe. Microgolf op halve kracht twee minuten. Uithalen en roeren. Als alles nog niet gesmolten is dan 30 sec terugzetten en weer alles dooreen roeren.

 
Het mag absoluut niet te lang in de microgolf zitten... vanaf dat je de boel kunt mengen is het ok. Laat een beetje afkoelen.


Klop ondertussen je vier eiwitten mooi stijf en meng eerst enkele scheppen door het mengsel. Die eerste scheppen mag je er gewoon slordig weg doorheen roeren... je moet helemaal niet voorzichtig zijn. De volgende scheppen eiwit schep je er wel héél voorzichtig door zodat je de opgeklopte lucht niet kwijt geraakt.
Giet of schep nu in potjes. Het is stijver dan gewone chocolademousse.

 
Oordeel van Koen over dit dessert de eerste dag : "Mmm... niet slecht!"
Mijn repliek : "Hoe niet slecht? Mag ik het niet op de blog zetten misschien?"
Hij : " Wacht nog, ik zal morgen nog eens proeven..."
Volgende dag...
Koen : " 't Is vandaag beter dan gisteren. Heb je er nog een?"
Ik : " Mag het toch op de blog?"
Koen : " Ja, ja, maar zeg dat het toch geen echte chocolademousse is...'t is iets ander maar 't is wel lekker..."

Voilà dat was het oordeel van mijn specialst in desserts. Ik zou zeggen try it yourself en als je kinderen hebt rondlopen laat die maar eens los op dit recept...



Marshmallow Mousse



Ingrediënten


  • 50 gram melkchocolade
  • 50 gram zwarte chocolade
  • 150 gram Marschmallows
  • 110 gram gezoete gecondenseerde melk
  • 4 eiwitten


Kleine paarse artisjokken...

Ik heb nooit geweten wat ik met die kleine paarse artisjokken aan kon vangen. Op de markt in Rijsel vind je ze in dit seizoen bijna aan elk groentekraam.

 
De grote, dikke exemplaren die je bij ons ziet daar heb ik geen enkel probleem mee. Vijftwintig minuten in de stoomoven op 120°C en de artisjokken zijn boterzacht.


Met een lekker sausje erbij is het dan genieten van de blaadjes om dan op het laatst door te stoten naar de zachte bodem - eerst natuurlijk zeer voorzichtig het vervelende hooi verwijderen. En die heerlijke delicatesse eet je dan op met de allerlaatste drupjes saus.
Maar ik heb veel bijgeleerd in Spanje. Die kookles is echt zijn geld waard geweest. We hebben daar soep gemaakt van die kleine artisjokjes. En ondertussen dus ook de techniek geleerd om die dingen te schillen. Zeg je dat eigenlijk wel een artisjok schillen?
Nu, je trekt er alle harde blaadjes af. Dan snij je resoluut 1/3 van het bovenste deel af. Snij ook de steel af en verdeel de artisjok in twee. Zie je wat hooi zitten - minimaal aanwezig in die kleine dingen - dan verwijder je dat met een klein lepeltje. Gooi ze onmiddellijk in een kom water met citroen want ze verkleuren onmiddellijk. En voilà, klaar voor gebruik!


Ik heb er een lekker vegetarisch stoofpotje van gemaakt. Eerst wat rode ui in maantjes aangestoofd in wat olijfolie.

 
Een beetje laten sudderen en dan doe je er de artisjokken en wat schijfjes wortel erbij. Weer aanstoven en dan er een klein beetje water bij doen. Ze moeten ongeveer iets minder dan half onder staan. Dan nog wat diepvrieserwtjes erbij - zoals jullie weten heb ik altijd een gigantische voorraad diepvrieserwten - flink kruiden met wat Maldon zout en weer verder laten stoven op zacht vuur. Dan uit wat boterhampapier een rond lapje scheuren - model taartkantje - en onder het deksel van je potteke leggen. Dat houdt het vocht mooi in het pannetje.

 
Da's een truc - nog ooit geleerd op de kookles in Spermalie. Simpel maar zéér efficient!


Af en toe het deksel en het papier opheffen om eens met een mes door de wortel en de artisjok te gaan. Als je er door gaat als door de boter is je stoofpotje klaar.

 
Nu nog afwerken met wat peterselie en zure room en het is klaar om op te dienen. Lekker met vanalles. Lamsvlees, kip zelf met een stevig visje. Je doet maar.

 
Wij hebben er juist wat knapperig stokbrood en bijgegeten en een wit wijntje bijgedronken. Meer moet dat niet zijn hé!




Stoofpotje van tuingroenten met artisjokken


Ingrediënten


  • kleine artisjokken
  • twee of drie wortels
  • een kommetje erwtjes
  • een halve rode ui
  • olijfolie
  • Maldon zout

Zen or the art of breadmaking...

Zelf een brood maken... hét basisvoedsel! Nee, nee, maak je geen illusies, ik heb er géén gebakken en ik heb dus ook geen recept voor jullie.




Maar broodbakken staat sowieso op mijn verlanglijst... Om alvast in de sfeer te komen geef ik jullie vandaag een prachtig filmpje. Kwestie van in de mood te komen... Enjoy!

Om van het filmpje The art of Breadmaking te genieten, klik hier!



Savoury Cake...

Bij cake denk ik altijd onmiddellijk aan iets zoets... maar sinds gisteren weet ik beter! Ik heb nu een ideaal hapje voor bij een glaasje wijn. Meer een aperitief cake dan een dessert cake dus. Logisch als je de ingrediëntenlijst bekijkt. Er zit olijfolie en zout in.

 
Zéér gemakkelijk om te maken - het recept zou anders ook niet op mijn blog staan - en de ingrediënten hebben jullie zeker en vast in de kast staan.


Zet je mixer klaar en meet en weeg alles af. Ja, met bakken moet alles precies gewogen worden of je krijgt een disaster... Eerst de droge ingrediënten zoals bloem, baksoda, bakpoeder, suiker en zout mengen in een kom.

 
Over dat zout gesproken... ik heb een 1/4 teaspoon Maldon zout gebruikt. Moest je fijn tafelzout gebruiken neem dan de helft van de hoeveelheid of je cake gaat véél en véél te zout zijn.

 
In een andere kom meng je de natte ingrediënten : melk, eieren, olijfolie en de citroenrasp.
Sorry, maar nu even een beetje baktheorie. Voor de geroutineerde bakkers, jullie kunnen dit deel skippen maar voor mensen zoals ik die niet met het bakkersgen geboren zijn kan het onderstaande nuttige informatie zijn.
De bloem die ik gebruik is gewone patisseriebloem. Bloem heeft gluten. En als je de bloem teveel mixt met je mixer dan ga je die gluten activeren. Dat is ideaal als je pizzadeeg of pasta of brood bakt want dan heb je die gluten nodig maar bij een cake mag dat juist niet. Oppassen dus. De gluten worden ook extra geactiveerd door de natte ingrediënten. Vandaar dat je de droge eerst apart mixt. Op het moment dat je nat en droog gaat mengen moet je oppassen en maar enkel toeren met je mixer doen...zodat het deeg juist gemengd is. Ok? 't Is maar een weten natuurlijk.
Boter en bloem je vorm in. Hopelijk hebben jullie er al aan gedacht om de oven voor te verwarmen op 170°C? Dan de cake de  oven in en vanaf 55 minuten kan je begin testen met een breipriem of je cake klaar is. Baktijden zijn niet echt exact, het hangt altijd van je eigen oven af. En zet je cake niet op het ovenrooster maar op een bakplaat die je tegelijk met je cake in de oven steekt. Dat verdeelt de warmte beter.

 

De cake is echt lekker denk ik want Koen heeft gisterenavond als hij thuiskwam van de Sinksenfeesten in de korste tijd drie dikke sneden opgesmikkelt. Ofwel had hij gewoon honger...




Hartige Cake met Olijfolie



Ingrediënten


  • 200 gram patisseriebloem
  • 200 gram suiker
  • 1/2 koffielepel baksoda
  • 1/2 koffielepel bakpoeder
  • 1/4 koffielepel zout Maldon in mijn geval
  • 2 dikke eitjes
  • 100 ml volle melk
  • 50 ml olijfolie maar met neutrale smaak zoals die gele Bertoli die ik heb gebruikt.
  • 2 koffielepels citroenrasp - kan zonder als je niet citroenerig bent...

Het is weer zover...!

De Sinksenfeesten veroveren weer onze stad... gisterenavond heeft Koen het startschot mogen geven in een soort van iglotent - weerzekerheid heb je hier ook nooit -  op het Schouwburgplein.

 
Ik heb nog even gesuggereerd dat hij een Eskimojas zou aandoen maar hij heeft het toch maar bij zijn traditioneel sjaaltje gehouden.

 

Heel de stad wordt een weekend lang een kluwen van mensen en rommel. Aangezien ik zelf rommel genoeg heb, waag ik me niet op de rommelmarkt. Ik ga lekker thuis genieten van mijn lang weekend. Plannen genoeg...



Mijn huis een beetje effen zetten en wat herdecoren - met al dat rondsurfen op die lifestyle blogs krijg je daar ongelofelijk zin in...
Twee nieuwe receptjes uitproberen - morgenvroeg krijgen jullie er alvast eentje  - en  lekker lezen in mijn nieuw boek met een grote pot koffie naast me.


De kinderen komen vanavond ook al niet eten en of ik Koen voor twaalf uur terug zie is maar de vraag... dus het zal een makkelijk slaatje worden met een minimale afwas vermoed ik...


Dit was a really lazy blogpost met geen enkel zelfgemaakte foto - allemaal gepikte foto's - maar 't is dan ook weekend hé... I hope you'll forgive me!