What I've learned...!

Het was weer een drukke week... veel tijd om te koken heb ik ook niet gehad en dus krijgen jullie vandaag een theoretische in plaats van een praktische blogpost. Eentje dat ik al lang wou schrijven. Ikzelf heb proefondervindelijk - is dat een écht woord? - leren koken. Met vallen en opstaan dus. Ons Bomma - mijn mamma - is een super goeie kok en ik kan dus altijd op haar kennis terugvallen. Zéér gemakkelijk als je midden in een recept in de problemen geraakt... Natuurlijk heb ik - zoals iedereen - ook hier en daar wat kooklessen gevolgd. Waarbij mijn allergrootste prestatie én trots tot hiertoe een jaar Spermalie is mét diploma... Hoe ik het ooit gedaan heb gekregen weet ik niet meer! Maar ik heb al lang de indruk dat ik vroeger meer vrije tijd had dan nu... of is dat ouder worden?

 
Ik heb vandaag zes kleine maar belangrijke tips voor jullie die mijn kookprestaties alleszins ongelofelijk verbeterd hebben...







1. De lege pan eerst goed heet laten worden zonder enige vetstof in.



Een pan is een metalen oppervlak en dat moet volledig opwarmen en uitzetten door de hitte om een mooie warmteverdeling te krijgen over het hele oppervlak. Zo krijg je zelf in een metalen pan een non-stick surface. De gemiddelde tijd hiervoor is ongeveer twee minuten op volle kracht.
En dan pas je olie erin en de temperatuur onder de pan met een derde verminderen. Geloof het of niet... het is een wereld van verschil!





2. De pan niet overbevolken.

 
Ligt je pan té vol dan kookt alles in de plaats van bakken en krijg je nooit een mooi bruin korstje aan je vlees of vis. Is je pan te leeg en zijn er open plekken dan zal ze daar oververhitten en dus aanbranden. Neem dus een pan die juist gepast is. Uit ondervinding in de winkel weet ik dat 24 cm en 28 cm de beste maten zijn.





3. Zorg dat je ingredïenten op kamertemperatuur zijn.



Als je thuiskomt, neem dan eerst en vooral je vlees/vis uit de frigo voor je je jas uit doet... Een half uur is het minimum.
Ook voor mayonaise is het énorm belangrijk dat je ei tijdig uit de ijskast komt. Moest je het toch vergeten hebben, leg je ei dan even in een badje warm water. Snij koude boter in kleine blokjes voor je ze aan je saus toevoegt.
En warm je melk desnoods even in de microgolf zodat de koude eruit is.





4. Kook je pasta in héél veel snel kokend water.



Nee, je moet geen olie in het water doen. Zorg voor wat ze noemen een roaring boil... dat zijn dus veel dikke bellen. Spaar ook altijd wat kookwater van je pasta om achteraf je saus een romige structuur te geven zonder de extra calorïen van échte room.





5. Laat gebakken vlees een tijdje rusten voor je het aansnijdt of serveert.



Een steak die uit de pan komt is in stresstoestand. Volledig opgespannen - het zijn tenslottte spieren die je bakt! Laat ze dus even ontspannen... en je vlees zal véél malser zijn. Heb je schrik dat het te koud wordt plooi er dan losjes wat zilverpapier over.





6. Zout - Maldon - en kruiden vanaf het begin toevoegen.


Niet wachten met zouten of kruiden tot op het einde. Het zout en de kruiden moet de tijd krijgen om hun werk te doen. Dep je vlees droog en doe er onmiddellijk zout en/of peper over voor het de pan in gaat. Bijkruiden kan je op het einde nog altijd doen.



Grote keukengeheimen zijn het niet maar als je ze consequent toepast heb je gewoon veel lekkerder eten... da's toch mijn ervaring!

Hebben jullie ook nog tips voor mij? Laat horen hé...

Maandag gaan al de frisco stokjes op de post!
 






6 opmerkingen

  1. "De lege pan eerst goed heet laten worden zonder enige vetstof in."

    dit deed ik met mijn staub braadkom en er springen brokjes af van de deklaag vanbinnen
    maw de (dure) kom naar de knoppen.....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoogst waarschijnlijk heb jij je pot te lang leeg op het vuur laten staan... Je mag met je pot naar onze winkel komen en ik wil kijken wat ik voor je kan doen.

      Verwijderen
  2. amai! ik heb hier veel van bijgeleerd ! Straks al eens toepassen sé

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dankjewel voor de handige tips, Lieve! Voor mij - als beginnende 'kok' - zullen ze zeker nog van pas komen :-)
    De obligate kookcursussen moet ik dus ook nog volgen... Heb jij (of een andere lezer) misschien tips voor goede kooklessen in Kortrijk of omstreken?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Super handige tips. :-) Dank je wel.
    Zou je het zien zitten om eens een artikel te schrijven over feesttafels? Ik heb daar een hoop vragen over:
    - Is het ouderwets om een servet in een figuur te vouwen?
    - Waar moet het waterglas nu juist staan en maakt dit een verschil of het een waterglas op een steel is of een normaal waterglas?
    - Wat is nu ideaal en in de mode om op het midden van een tafel te zetten: bloemen, theelichtjes, kandelaars,...
    -...
    Het zou erg leuk zijn om een dergelijk artikel te lezen. Alvast bedankt.

    groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Handige tips, waarvoor dank! Ik zou ook wel eens zo'n cursus bij Spermalie willen volgen: is dat de moeite?

    BeantwoordenVerwijderen