Mezze... second time!

Gisterenavond hadden we hier thuis de tweede workshop Mezze met Stephanie. En ja, Stephanie heeft weerom het beste van haarzelf gegeven... als dat meiske over haar za'atar begint en het pimpen van de gerechten dan moet je wel al je zintuigen op scherp zetten.




Ruiken, proeven, voelen, alles moet je in de ring smijten. Totale inzet voor minder gaat ze niet!
De tafel hadden we vol gestapeld met heerlijke heden uit het Midden-Oosten of in ons concrete geval uit de Zwevegemstraat in Kortrijk.







Stephanie schudt dan in een, twee drie een lekkere Mezze en dip uit haar mouw en vraagt dan aan de deelnemers om hetzelfde te doen. Na een verwarrend ogenblik biedt ze onmiddellijk haar diensten aan om iedereen te begeleiden in de queeste naar een super Mezze en onvergetelijk dip...  en een zucht gaat door ons publiek. Maar niemand gaat onbeslagen aan de kook. Alle maar dan ook alle ingredïenten en hun mogelijkheden worden besproken zodat iedereen weet welke opties er zijn. En dan krijgen onze gasten per twee een grote plank en een héél scherp mes toegewezen en mogen dan serieus aan de slag gaan... en dan wordt het écht hectisch!









Als extraatje hadden we gisteren WTV op bezoek... alhoewel ik mega veel stress had op voorhand viel dan ongelofelijk mee. Zelfs het interview ging vlotter dan ik gedacht had.
Al bij al was het een zalige avond dankzij onze super enthousiaste deelnemers. En in september mogen jullie weer workshops verwachten want het smaakt echt naar meer!




Receptje van Stephanie voor de perfecte hummus.


Ingredïenten


  • 1 kop droge kikkererwten
  • 1 tafellepel bicarbonaat
  • 2 koppen water + 1 extra kop
  • 1/3 kop tahin
  • sap van 1/2 citeoen
  • zout
  • 1 tafellepel geroosterde komijnzaadjes
  • 1 tafellepel lookpuree
Stap 1

Breek een pak gedroogde kikkererwten open. Dit is al een eerste valkuil. Kikkererwten uit blik zullen NIET voldoen. Gedroogde dus. Inderdaad de soort die je een nacht te week moet zetten.

Stap 2

Giet de geweekte kikkererwten de volgende dag af. Aan diegenen die nu denken 'koken maar, die handel' zeg ik enkel 'Wachten!' want we koken de kikkererwetn niet onmiddellijk. Nee, we zetten ze op een mild vuurtjes, gewoon zo, enkel bestrooid met een flinke snuif bicarbonaat. Blijf erbij en roer goed zodat ze niet aanbranden.

Misschien vraagt u zich af wat de zin van dit alles is? Wel: kikkererwten zijn , net als alle peulvruchten omhuld met een fijn vliesje. Dit vliesje maakt de erwt taai en wanneer je ze pureert, zal het je voor eeuwig en altijd verhinderen een gladde textuur te verkrijgen.

Stap 3

Na een paar minuten (onder voortdurend roeren) mag je er de twee koppen water bijvoegen. Plaats de mysterieuse derde kop water in de diepvries. Ook dit heeft een rede. Vertrouw me gewoon.

Na een minuut op 20 zouden erwten zacht moeten zijn. Test of je ze makkelijk kan ' pletten' tussen je vingers. Het bicarbonaat zou ervoor gezorgd moeten hebben dat de vliesjes zich van de kikkererwten hebben losgemaakt. Giet de kikkererwten af, spoel ze onder koud water en laat ze afkoelen. Eens 'handelbaar' pluk je de naakte kikkererwten van tussen de vliesjes en breng je ze over in een blender ( de kikkererwten dus, niet de vliesjes. Dat zou een domme instructie zijn).

Stap 4

Haal nu die derde kop water uit de diepvries. 'Pulse' de erwten enkele keren in de blender tot je een grove structuur krijgt. Breng op smaak met de tahin, het citroensap, de look, het zout en de komijn.

Blender alle bovenstaande ingredïenten  met de kikkererwten. Neem tenslotte het ijswater ter hand en giet het straalsgewijs, terwijl je blender draait, bij de kikkererwtenpasta. Als bij toverslag krijg je de romigste, fluweligste, zachtste hummus die je ooit gezien hebt. (Je hebt waarschijnlijk niet al het water nodig, stop wanneer je de gewenste textuur hebt)

Stap 5

De afwerking. Schep de hummus in een kommetje. Overgiet met een genereuze straal van je beste olijfolie. Werk af met wat chilipeper/poeder/komijnzaad, neem een warm pitabroodjes (bij voorkeur) of een kant-en-klaar-crackertje (in geval van nood) en aanvallen maar!



Aardbeien plukken...

Zondag ben ik nog eens naar de zelfpluktuin Goed ter Heule gereden. 't Was werkelijk eeuwen geleden. Ik wist zelfs niet meer hoe ik er naar toe moest rijden!


't Weer zat niet mee maar alla, het regende toch niet. De hele parking stond tjokvol auto's en ik verwachtte al lege aarbeienstruiken maar het bleek vals alarm. De meesten waren gekomen voor een kruidenwandeling terwijl de kindjes werden rondgereden met een tractor. Toch leuk hé die boerenstiel!


Veel had ik niet meer nodig want na de kooksessie met Stephanie lag er nog wat overschot in mijn frigo.

 

En ja, beloofd... als de tweede kookles voorbij is krijgen jullie een uitgebreid verslag mét de recepten! Maar nu moet ik nog even mijn mond houden voor de volgende groep.





Op het Goed ter Heule hebben ze een patent op karaktervolle vogelverschrikkers. Ik heb er geen idee van of ze goed hun werk doen maar ze vrolijken alleszins de boel op.




Aardbeien en frambozen zelf plukken is pure zen. Je komt helemaal tot rust. Even met je vingers voelen aan het vruchtje of het meegeeft of niet... dan even proeven of ze echt wel zo lekker zijn als ze eruit zien... Zàlig!




Nog wat frisse munt en enkele knapperig verse rode bietjes en mijn mandje was vol!

 


Marseille...

Gelukkig heb ik - met mijn drukke agenda - er absoluut geen probleem mee dat Koen ongelofelijk veel weg is. Sommige dagen eet hij geen enkele keer thuis... zelfs het ontbijt is op het Stadhuis. Het enige nadeel is dat je soms dingen vergeet aan mekaar te vertellen. Ofwel lig ik te slapen als Koen stilletjes onder de lakens schuift ofwel slaap ik 's morgens nog als hij vertrekt. Maar elke medaille heeft natuurlijk zijn keerzijde! Ik heb dankzij Koen's mandaat bij Leiedal de eer en het genoegen gehad om Marseille te kunnen bezoeken onder leiding van een topgids.




Natuurlijk moest er bijbetaald worden voor de partners maar daarover heeft mijn ventje niet moeilijk gedaan. Ten andere hij moest eens durven!
Marseille is echt een stad van deze tijd met een prachtig museum. Het Mucem ligt aan de haven en je zou zweren dat ze het bij Alessi ontworpen hebben. De frêle betonstructuur is fantastisch met al dat zuiderse licht. We konden op het dak eten met zicht op de zee. We konden kiezen tussen oesters en oetsters... maar dat was géén probleem!


Heerlijk... dat zijn dingen die ik me als oude madam in mijn zetel in het rusthuis zeker nog ga herinneren!
En dankzij twitter kreeg ik nog een supertip van Dirk-Jan van Taste&Colours. Hij raadde me aan om eens bij l'Empereur binnen te lopen.



Mensen, ik zou daar drie dagen kunnen binnen zitten. Ongelofelijk wat ze daar allemaal verkopen.




Huishoudgerief maar dan van dat écht vintage huishoudgerief hé, borstels in alle maten en soorten met gewoon haar en niks van plastiek aan, lederen valiesjes met riempjes voor ik weet niet wat in te steken, papier d'armenie, bijenwas, blokken zeep, bakvormen zoals is ze graag zou hebben...  Alleen al voor die winkel zou ik zo terug naar Marseille gaan!



En, ja, ik heb daar eindelijk een goeie bouillabaise gegeten met grote stukken vis in en véél rouille en véél kaas. Zoals het moet zijn dus.
't Was kort, 't was veel stappen en vroeg opstaan en we hebben ongelofelijk veel gebouwen bezocht maar het was de moeite!



Koen mag van mij alleen daarom al volgende keer weer meedoen aan de verkiezingen!


Ik heb het weer niet kunnen laten en heb onderweg weer drie kookboeken gekocht. Recepten volgen!


De lekkerste tomaten zijn blauw...!

Onlangs kreeg ik een fantastisch pakket van Elvea. Ik was echt gelukkig want het zijn mijn favoriete tomatenprodukten.




Natuurlijk krijg je als blogger niks zomaar... Je moet er ook wat mee doen!
Ik heb dus diep én lang nagedacht en ik dus een receptje voor jullie in de spirit van Rue de Surène.
Gemakkelijk en snel klaargemaakt.
Ik ga er niet veel woorden aan vuil maken en laat jullie zien wat ik verzonnen heb...



Koop wat tortilla's, ik heb voor de verandering maistortilla's genomen omdat ze zo mooi geel zijn.
Smeer een tortilla in met de groentenpasta van Elvea en sprenkel er dan veel Cheddar kaas over.
Leg de andere tortilla erop en bak in een pan met olijfolie zoals een pannekoek.
Maak er nog vlug een guacomole bij van een avocado wat limoen en wat Maldonzout en wat platte peterselie.



Snij je tortilla in stukjes en geniet van dit superlekker Mexican Fast Food à la Elvea


Ingredënten


  • tortilla's
  • geraspte cheddar
  • Elvea groentenpasta
  • olijfolie
  • een avocado 
  • een limoen
  • Maldon zout
  • platte peterselie