Witte soep...

Ja, het is nu eens géén grasgroene Popeyesoep of vuurrode tomatensoep maar een zàlig wit bloemkoolsoepje...  Erg fotogeniek en ideaal voor een stressless dineetje!
Gezien ik een rothekel heb aan veel ingredïenten is deze soep weer zéér minimalistisch. Ik heb er zelfs geen ajuin in gebruikt! Kan altijd natuurlijk, doe maar waar je zin in hebt. Maar een ajuin in de soep is tenslotte geen wet van Meden en Perzen!


Gewoon een dikke bloemkool en lekkere bouillon. Gemakkelijk hé?
Nee, 't is waar ik zou liegen er zit nog iets in... ik heb een klontje boereboter gebruikt om de bloemkool in op te stoven!
Neem een bloemkool en snij ze in stukken. Roosjes maken hoeft niet want uiteindelijk blenden we toch de heleboel. Gewoon met een groot koksmes alles in liefst gelijk grote stukken snijden. De kleine en zachte lichtgroene blaadjes mogen mee de pot in.
Laat wat boter smelten op half hoog vuur en doe er dan de bloemkool bij. Na een minuut of zes giet je er 800 ml lekkere kippenbouillon bij.




Ik heb van Katrien - ze werkt bij Knorr - een heerlijke fles geconcentreerde kippenbouillon gekregen. Al mijn soepen zijn nu nog lekkerder. Zo'n professionele artikelen zijn zàlig! Ik vermoed dat je ze ook in het ISPC en de Metro kunt krijgen. Kwestie van iemand zijn kaart te bemachtigen hé!




Laat je soepje een dikke twintig minuten koken en doe ze dan door de blender. Ik heb ze helemaal in mijn Thermomix klaargemaakt maar in een kookpot gaat het even goed! Proef of er nog iets tekort is... zoals zout bijvoorbeeld!
Ik hou van een dikke soep maar als je ze wat vloeibaarder wilt doe er dan wat extra bouillon bij en als de smaak sterk genoeg is kan je er ook gewoon wat water of melk doorroeren.



Omdat de soep de eenvoud zelve is wat afwerking hier op zijn plaats. Ik had nog een smeuÏg stukje Roquefort liggen dat mijns inziens perfect bij de bloemkool past.


Nog wat tijm en een draai of twee van de pepermolen et voilà de minimalistische bloemkoolsoep is een feit!




Bloemkoolsoep



Ingredïenten



  • een bloemkool middenmaat
  • één liter kippenbouillon
  • wat boter
  • Roquefort

Tips voor keukenprinsessen...!

Maandag is mijn blogdag. Gewoonlijk toch... maar gisteren heb ik mijn kleerkast van zomer naar winter gebracht en dus... is het het bloggen er totaal bij ingeschoten! Ik was boem alle tijdbesef verloren en voor ik het wist was het avond en moest er dringend iets op tafel komen voor mijn ventje die afgepeigerd thuis kwam.
Vandaar dat ik nu een miniblog in mekaar heb geflanst met drie leuke tips die ik op het internet ben tegengekomen... ik kende er zelf geen één van dus ik hoop dat ik er jullie ook mee kan plezieren!




HOE VERMIJD JE EEN TRANENDAL WANNEER JE AJUINEN SNIJDT?




Héél simpel je wrijft voor je begint te hakken je volledige snijplank in met witte azijn... en gedaan met de traantjes. Simpel hé!





HOE HOU JE DE VUILE  BACTERIËN VAN JE SNIJPLANK?







Strooi er flink wat zout over en wrijf er dan met een halve citroen over én was ze dan even af met wat dreft of zo. Gedaan met de vieze beesten!





HOE HOU JE WITTE/ROSE WIJN LEKKER FRIS IN JE GLAS?





Tot hiertoe paste ik de truc van de Parisiens toe en deed twee dikke ijsblokken in mijn glas - une piscine noemen ze dat daar- maar uiteindelijk doe je wél water bij je wijn! Om dat te vermijden truc nummer drie. Laat witte druiven bevriezen in je diepvries en voeg ze dan bij de wijn. Effectief én mooi tegelijk... Ok, dat is meer een zomertip maar wie weet krijgen we nog een warmte opstoot begin oktober?

Lieve mensen ik geef toe dat ik lui ben geweest deze week maar écht volgend weekend krijgen jullie weer een volwaardige blogpost!

Slow Coffee...

Koffie is voor mij een van de meest essentiële dingen. Ik kan écht niet zonder... Er zijn natuurlijk wel mensen die na vier of vijf uur in de namiddag niet meer van dat heerlijke zwarte vocht willen drinken maar dat zijn volgens mij uitzonderingen. Ja, en dan heb je natuurlijk ook nog de zwangere vrouwen die meestal de eerste maanden geen koffie kunnen zien of ruiken!  En laat ik vooral mijn vriendin Françoise niet vergeten die nóóit een kopje koffie aanraakt! Maar het merendeel van de mensen die ik ken worden gewoonweg niet wakker zonder een degelijke tas koffie...




Nu kreeg ik een paar weken geleden een groot pak aan met twee pakjes koffie van Koffie Kan én een leuke kop&schotel. De koffie van Koffie Kan wordt volgens een speciaal proces zéér langzaam geroosterd zodat hij heerlijk zacht van smaak blijft. Nu was ik sowieso al een tijd van plan om me te verdiepen in de Slow Coffee en dus kwam dat pakje op het juiste moment toe.




Ik heb zelfs deze zomer in Londen heel wat informatie opgedaan in een superleuke coffeeshop in Covent Garden.




Eigenlijk was ik van plan om daar dat mooie opgietkannetje van Hario te kopen maar mijn valies zat al zo vol dat het niet meer mogelijk was. Jullie kennen me hé... met al mijn  boeken!




Maar nu met dat pakje van Koffie Kan wou ik er echt eens voor gaan en me fatsoenlijk installeren om aan Slow Coffee te gaan doen. Dus ik naar Viva Sara - hét koffiehuis in Kortrijk - en wat stond er daar?




Dat supertoffe Japanse kannetje. En ik ging dat in Londen kopen... Ik heb dan ineens ook maar de juiste filter en de bijhorende glazen koffiekan gekocht. Als je iets doet moet je het goed doen!
Peter en Bart Deprez - de bezielers van Viva Sara - zijn twee topbarristas. En aangezien ik nog wat extra informatie kon gebruiken kreeg ik van de baas himself de formule om een perfect kop Slow Coffee te zetten.





Neem 20 gram koffie voor 330 gram water. Ja, je moet dus je weegschaal erbij halen!
Maak nu eerst het papier van je filter nat. Hier heb je dus wat extra water voor nodig. Giet dan 50 gram water op de koffie en begin aan de buitenrand. Wacht 30 seconden. Dat is het "bloomen" van de koffie. Giet dan 250 gram water langzaam door de filter. De filter nooit meer dan halfvol gieten.
Het heet Slow Coffee voor iets hé... als je gehaast bent zet je beter een espresso!
Wacht nu één minuut. Voeg dan de laatste 30 gram water toe en wacht nog twee minuten alvorens je koffie te degusteren...




Oké, dat lijkt hier ingewikkeld maar volgens mij is het na enkele dagen gewoon routine... kwestie van een nieuwe én betere gewoonte aan te leren!
Ik heb de koffie geproefd en ben voor de techniek én de koffie gewonnen!




Omdat ik zelf nog altijd niet gestart ben met You Tube - maar het zit er aan te komen mensen... - heb ik een filmpje opgezocht waar "The Art of Making Coffee" wordt getoond.




Balsamico kip...

Omdat ik nu sinds enkele weken op maandagavond naar de yogales ga, zoek ik altijd iets gemakkelijk om klaar te maken. En iets met weinig afwas... want als ik helemaal zen terug thuis kom is een afwas het laaste waar ik zin in heb!
Al surfend vond ik deze week een tof receptje met kip en groenten, allemaal klaargemaakt in één ovenschotel. Super dus!


Vanmiddag heb ik mijn kippendijen - het bovenstuk van een kippenbil dus - gemarineerd in een mengsel van mosterd, balsamico, olijfolie en verse tijm. Dertig minuutjes laten marineren da's juist de tijd dat je de oven moet voorverwarmen tot 180°C.




Maak de marinade in een grote kom zodat al de kip er gemakkelijk bij in kan liggen. Kruid de kip met voldoende zout en peper voor je ze onderdompelt in de marinade.





Ondertussen snij je een rode ajuin, de zoete aardappelen en de wortels in stukken. Snij de wortels in kleinere stukken dan de mijne want ik heb de hele boel een stuk langer in de oven moeten laten zitten omdat mijn wortels te dik waren.



Snij ze dus overlangs nog eens in twee zodat ze dunner worden. De zoete aardappelen zijn veel vlugger gaar en ook de rode ajuin heeft niet zoveel tijd nodig. De ajuin wordt heerlijk zoet en zacht en dus hier zou ik ook de hoeveelheid verhogen. Ik had er maar één ajuin in gedaan maar volgende keer neem ik er zeker drie! Giet wat olijfolie in de ovenvorm en strooi er wat Maldonzout in. Leg er al de groenten in en geef ze nog wat olijfolie en zout.




Als de kip een half uurtje in de marinade gelegen heeft, leg je ze op de groenten en giet een beetje van de marinade over de groenten. Steek dan de hele boel in de oven en laat een uur roosteren. Neem dan een vork en prik in al de groenten om te zien of ze gaar zijn. Zijn ze nog niet zacht genoeg doe er dan nog een kwartier bij.


De balsamico geeft een heel lekkere smaak aan alle groenten en de kip. 't Is een simpel maar verassend lekkere ovenschotel en je hebt er echt géén werk aan en de bonus er is maar één schotel om af te wassen...




Balsamico kip met groentjes



Ingredïenten


  • 1 tafellepel mosterd
  • 60 ml balsamico
  • 120 ml olijfolie
  • tijmblaadjes
  • acht kippendijen ( of minder )
  • twee of drie zoete aardappelen
  • wat wortels ( liefst niet te dik en anders in de lengte doorsnijden)
  • drie rode ajuinen

Tomatentijd...

Nu, ja.., nú op het einde van de zomer, moet je héél veel tomaten eten! Ze zijn momenteel op zijn allerallerlekkerst.
Gisterenmorgen kreeg ik een telefoontje van Kurt. Jullie herinneren jullie nog wel die toffe kerel met de prachtige groententuin? Wel, hij belde me dat hij verse tomaten uit zijn tuin voor mij had. Dat moeten ze mij dus geen twee keer zeggen... verse tomaatjes recht uit den hof! Als je zo'n product hebt, moet je het echt niet ver zoeken.




Gewoon wat Maldon zout en een lekkere olijfolie and that's it.
Maar 't waren véél tomaten en dus heb ik toch nog even iets anders gemaakt. Een receptje van onze vriend Yotam Ottolenghi.




Eentje uit zijn laatste boek Plenty More. Een heerlijk groentenkookboek!
Ik heb er een tof filmpje van gevonden op You Tube en ik laat het hier aan jullie zien. Ik kan het zelf niet beter uitleggen vandaar. En... hij heeft zo'n cute accent!






De ingredïenten heb ik zelf nog even voor jullie gefotografeerd zodat je perfect weet wat je moet in huis hebben. Het enige speciale is de pomegrante molasse... maar die vind je héél gemakkelijk in de Turkse winkels. Hier in Kortrijk dus bij Rachmann in de Zwevegemstraat. Vind je het niet,  gebruik dan héle oude en stroperige balsamico. Pomegranate molasse is gewoon langzaam ingekookt sap van de granaatappel en heeft een zoetzure smaak. Voor de rest heb je een rode ajuin nodig, een granaatappel en een rode paprika. En ja, nog wat oregano maar je kan ook basilicum nemen, maakt echt niet zoveel verschil. Ik heb het slaatje al ettelijke keren gemaakt maar om er een volwaardig gerecht van te maken doe ik er op het einde mozzarella bij...


 

Dus hier is jullie filmpje en ik zou zeggen enjoy!





Tomaten en Granaatappelsalade à la Yotam



Ingredïenten


  • tomaten in alle soorten en kleuren
  • een rode ajuin
  • een rode paprika
  • pomegranate molasse ( een en halve eetlepel)
  • witte wijnazijn (twee koffielepels)
  • 60 ml olijfolie
  • Maldonzout
  • oregano of basilicumblaadjes