A glorious morning...!

Gisteren, zondagmorgen, ben ik eindelijk nog eens naar de markt in Rijsel geweest. Het was eeuwen geleden. John was juist weer van zijn vakantie in Frankrijk en had er gelukkig ook écht zin in.





Ik heb Koen met al de inventarispapieren en het telwerk thuis gelaten. Ja, we zijn namelijk al een héle week aan het inventaris doen in de winkel. Ik moet jullie zeker niet vertellen hoeveel spullen wij moeten tellen... honderden schoteltjes, glazen, messen, vorken én lepels. Er komt precies geen einde aan!




Sofie en ik hebben avonden doorgewerkt deze week en dus... een beetje ontspanning was meer dan nodig. En wat is er dan beter dan even weg naar Rijsel!
Het was zàlig weer en op de markt was het gezellig druk. Ik luister zo graag naar de Fransen als ze hun bestelling doen aan de marktkramers.




Ik zie dan al levendig voor me wat ze die week van plan zijn te koken... Het frappeert me ook altijd hoe klein de hoeveelheden zijn die ze bestellen. 




Ze kunnen precies veel beter dan ik inschatten wat ze nodig hebben. Ik geloof nooit dat die mensen veel moeten wegsmijten!





Het aanbod was al helemaal herfst en ik heb dan ook weer mijn eerste pompoen van het najaar gekocht. En ik ga er geen soep van maken maar roosteren in de oven mét boter. Niet met gewone boter recht uit het pakje maar met geklaarde boter die ik helemaal zelf ga maken. Zo krijg ik het beste van twee werelden. De lekkere botersmaak én de hittebestendigheid van een olie met hoog rookpunt!




Als ik nu voor sommigen in raadsels spreek... even wat meer uitleg ivm met vetten en temperatuur.
Sommige vetten - boter maar ook sommige oliën - hebben een laag rookpunt. Dit wil zeggen dat ze beginnen te roken en degenereren op een vrij lage temperatuur. Ergens over de 100°C. Degeneren wilt zeggen dat er vrije radicalen vrij komen. En dat is écht GEVAARLIJK voor je gezondheid! Niet doen dus! Geen gewone olijfolie of boter gebruiken om vlees te bakken of iets op hoge temperatuur te roosteren in de oven.
Wat moet je dan gebruiken voor die hoge temperaturen? Olies met een hoog rookpunt. Druivenpitolie bijvoorbeeld. Dat is de olie die ze ook gebruiken voor fondue. Maar véél lekkerder is geklaarde boter.
Je kan geklaarde boter of ghee - Indische variant - soms ook gewoon kopen in de winkel of de supermarkt. Bij ons kun je ghee kopen bij Rachman in de Zwevegemstraat.




Maar ik ga zelf geklaarde boter maken. Is een fluitje van een cent en het bewaart maanden in de frigo.
Je smelt lekkere boter in een pannetje op een zacht vuurtje.




Eenmaal gesmolten giet je de boter over in een hittebestendige maatbeker. Wacht een tiental minuutjes en je ziet dan drie lagen.




Onderaan de melkbestandelen - dat zijn diegenen die aanbranden als je de boter in je pan oververhit. Daarboven de grote laag geklaarde, heldere boter én daarboven een dun laagje schuim. Dat schuim schep je eraf met een lepel of schuimspaan. Dan giet je héél voorzichtig de geklaarde boter in een proper confituurpotje en de melkbestandelen die kap je gewoon weg.






Et voilà, nu kan je pot geklaarde boter de frigo in en heb je voor weken een superproduct om je vlees te bakken!


En nu is de zomer écht gedaan...

Vorige maandag was een schitterende maar bloedhete dag. Sofie en ik "moesten" naar Knokke om een bestelling te gaan leveren bij een klant.


 

We hebben dus het nuttige aan het aangename gepaard en er gelijk een leuke maar verdiende laatste zomeruitstap van gemaakt.






De héle week hadden we immers ook héél hard gewerkt in de winkel. Alles uit de rekken gehaald en proper afgewassen. Dank je wel Bomma voor de tientallen glazen die je afgewassen hebt!




 
Een reuze werk maar na de solden én de braderie is de winkel écht wel aan opknapbeurt toe. Koen zat enkele dagen in Turijn en daar wilden Sofie en ik van profiteren om de hele kookafdeling te herschikken. Koen heeft namelijk een rothekel aan kasten en spullen verzetten... en we hadden dan ook plechtig moeten beloven om niks maar dan ook niks te verzetten terwijl hij weg was.
Maar, ja, we zijn vrouwen hé! En alles een keer omdraaien en verzetten dat is nu eenmaal ons lang leven...
Drie dagen hebben we 's avonds doorgewerkt om alles af te krijgen. Want je kunt niet geloven hoeveel gerief er in zo'n winkel zit. En op dag drie - enkele uren voor Koen weer thuis was - heeft Sofie alvast wat foto's doorgestuurd om hem op te warmen. En... geloof het of niet hij vond het fantastisch! Waar een reisje niet goed voor is!





Nu moet ik zeggen dat we soms ook wel veel van hem vragen... We sleuren Koen over heel Maison&Objet... stand in stand uit en babbelen met de raarste gasten en willen heel veel tijd om alles goed te bekijken en weer de nodige inspiratie op te doen.





Gelukkig heeft hij meestal veel geduld met zijn twee vrouwen!



Easy lemon tart...


Wij hebben dit jaar nu toch wel een fantastische zomer hé... Ik heb het gevoel dat de vakantie blijft duren hoewel we écht al in de maand september zijn. Ik geraak dus ook helemaal niet in mijn normale werkritme. Elke avond hebben we wel een reden om op een terrasje in 't stad te blijven hangen. Vandaar dat er vorige week ook geen blogpost te bespeuren was... madame was nog hélemaal in vakantiemood! En dit weekend hadden we braderie én Parijs met Maison&Objet. Leuk, boeiend én druk. Zo heb ik het natuurlijk wel graag...
Ok, genoeg excuses verzonnen. Hier komt een recept voor een top taartje dat je evengoed hartje zomer als hartje winter op tafel kan zetten. En zoals het moet bij Rue de Surène... héél gemakkelijk!




Ga voor dit recept een rol zanddeeg halen in de supermarkt. Van Herta of van het merk Delhaize. Pas op dus géén bladerdeeg en ook géén korstdeeg. Alléén zanddeeg is goed voor dit recept. Ik ben niet verantwoordelijk voor het resultaat als je een ander deeg neemt. Bij deze weze gewaarschuwd!
Zanddeeg smaakt naar petit beurre koekjes als het gebakken is. Heerlijk en het past super goed bij de zure citroenvulling.





Rol je deeg af met het papier in een taartvorm. Prik in met je vork en leg er dan weer een stukje aluminiumfolie op vol bakbonen.







Bak een tien tot vijftien minuten op 180°c in de oven. Haal er dan het deeg uit en haal de bonen en het zilverpapier af. Bak nog eens tien of vijftien minuten tot heel je keuken begint te ruiken naar koekjes en je deeg mooi lichtbruin is.







Laat wat afkoelen en maak ondertussen de vulling.
Voor die vulling heb je een blikje gecondenceerde zoete melk nodig van 300 gram. Die doe je in je mengkom - mixer of met de hand - samen met 150ml citroensap. Doe er nog 4 eierdooiers bij een snuifje zout en als het super citroenerig moet zijn, kan je er nog 1/4 koffielepel citroenessence bijdoen.
Die citroenessence koop ik altijd bij Dille&Kamille. Je kunt dat vinden bij de flesjes vanille en amandelessence.







Doe de vulling in de taart en bak af. Dat duurt bij mij ongeveer 25 à 30 minuten. Haal ze uit en laat afkoelen. Serveer met wat zomerbessen en strooi er nog wat poedersuiker over...





Citroentaart.


Ingredïenten


  • een blikje zoete gecondenseerde melk = 300 gram
  • 150 ml citroensap
  • 1/4 theelepel citroenessence - koop je in Dille&Kamille
  • 4 eierdooiers
  • een beetje zout
  • een rol kruimeldeeg - Herta is super