De mooiste foodwinkel van Kortrijk...

Zondagmorgen ben ik een stukje kabeljauw gaan halen bij Harm van 't Vissershuys. Harm is samen met Dorothy en Johan Lanckman een vaste waarde wat vis betreft in Kortrijk...




Ik wist al van horen zeggen dat Harm zijn winkel een facelift had gegeven maar ik was écht niet voorbereid op het resultaat!




Waw! Top zèg... zo mooi! Very, very scandinavian en minimalistisch.




Vaut le voyage zoals ze zo mooi zeggen in de Guide Michelin!
En natuurlijk kan je er ook een lekker stukje vis kopen om een super easy zondags gerechtje met te maken. Want op zondag heb ik absoluut géén zin om veel werk van mijn eten te maken. Lezen, bijkletsen met mijn ventje,youtube kijken en op het gemak een badje pakken zijn dan mijn prioriteiten...




Ik vroeg Harm om een stukje kabeljauw mét vel. Zo ben je zeker dat je vis niet in stukken uiteen valt.
Met wat kerstomaatjes en een puntpaprika - ze lagen te verkommeren op mijn groenteschaal - heb ik  een simpel ovengerechtje in mekaar geflanst. De kerstomaatjes snij je gewoonweg in de helft en de paprika in reepjes. Leg dan alles in een bakblik en doe er wat olijfolie, Maldonzout en een goeie scheut balsamico over. Zet dan de groentjes zonder de vis een dertigtal minuten in een oven van 180°C.





 Kijk af en toe eens in de oven en als de tomaatjes hier en daar een klein bruin kantje krijgen leg je de vis bij in de schaal. Vergeet niet dat beestje wat zout te geven en een royale scheut olijfolie. En als er nog wat tijm op je vensterbank staat, knip er dan wat takjes van af en vlei ze op je visje.





Nu geef je de boel nog een minuut op vijftien twintig tot de vis mooi gaar is. En die is gaar als hij overal mooi wit is. Ik haal de vis zeker een keer of drie vier uit de oven om te controleren of hij al gaar is. Niks is viezer dan vis eten die halfgaar is...  Dus beter een keer teveel kijken dan een keer te weinig!
Ik heb er nog wat gestoomde groene boontjes bijgegeven. Koen heeft zelfs geen patatjes gekregen maar ik heb dat gecompenseerd met een lekker dessertje!






Kabeljauw met kerstomaatjes uit de oven.



Ingrediënten


  • een ferm stukje kabeljauw
  • een bakje kerstomaatjes
  • wanneer je er eentje hebt, een paprika
  • Maldonzout
  • olijfolie
  • balsamico

Interieur in Kortrijk...

Om de twee jaar - het is dan ook een biënale - hebben wij hier in onze Expo de beurs Interieur.
Een must visit voor ons Kortrijkzanen want anders kan je écht niet mee met de talk of the town!





Koen en ik waren zaterdagavond al naar de opening geweest maar zoals dat met alle openingen gaat, wordt er die avond alleen gebabbeld en gedronken. Networking noemen ze dat de dag van vandaag.
Vandaar dat Sofie en ik gisteren nog maar eens terug geweest zijn. Kwestie van toch even de dingen met wat meer aandacht te bekijken...
Over zo'n mooi opgezette beurs lopen is altijd een plezier en zeker als ze niet al te groot is zodat je geen acute aanval van beursmoeheid krijgt. Wij krijgen daar op Maison&Objet nogal eens last van.





Een van de tofste standen was die van Design Regio Kortrijk. Daar stonden 5 bedrijven die elk een seniordesigner en een juniordesigner in de hand hadden genomen om een nieuw product te ontwikkelen. Hét product dat er voor mij uitsprong was de koffie/theefilter anno 2016. Een filterkoffie drinken dat was vroeger het summum van luxe. En nu nog verkopen ze op de rommelmarkt die prachtige zilveren houders waar jammer genoeg geen enkel glas meer voor te vinden is...
Super uitvinding wat mij betreft. Na de espresso - sorry Mister Cloony! - gaan we allemaal aan de Slow Coffee! Een van de broertjes Viva Sara - Peter - toonde me alle snufjes van de nieuwe filter.




Je kan er dus een filterkoffie of een kopje in maken en omdat het een glazen filter is, blijft de koffie of theesmaak er niet in hangen. Handig hé!






Wisten jullie eigenlijk dat de eerste koffiefilter dateert van de wereldexpositie in '58 in Brussel? Voor mij was dat écht nieuwe info...






Alessi hét merk achter de plastieken konijnen staat ook op Interieur met een nieuwe Circuscollectie.






Wij moesten dat natuurlijk even van  héél dicht zien aangezien we de collectie ook bij ons op het Vandaleplein verkopen. En Sofie kon het natuurlijk niet laten om even Circusdirecteur te spelen. Wie het hoedje past, zette het op!






Verder zagen we overal de Scandinaven oprukken op het designfront. Sober, mat zwart in combinatie met hout en planten... top dus want onze wintercollectie in de winkel is ook hélemaal in die stijl!





Het allermooiste waren échter de eetstandjes... en de allermooiste is ontegensprekelijk die met de paddenstoelen.





Alleen daarom al is het de moeite om de beurs te bezoeken!
En hier en daar vind je natuurlijk een nieuw snufje. Zoals die groeikast om in je keuken verse scheutjes te kweken... een must voor de gezonde foodie!




En ook theeschenken wordt vermoeldelijk iets makkelijker met deze kan...




Interieur valt nog te bezoeken tot volgende zondag 23 oktober én vergeet ook niet naar het nieuwe vlasmuseum Texture te gaan want daar loopt nog een mooie expositie van Lidewij Edelkoort. Zij is dé trendwatcher van het moment en dus als je een beetje wilt weten wat ons te wachten staat moet je er zeker even naar toe gaan. Koen en ik gaan zeker even kijken!

Hippe bloemkool...

De bloemkool is in opmars... het is momenteel samen met boerenkool een van de hipste groenten.
En je hoeft ze niet te begraven onder een dikke laag kaassaus om ze veel smaak te geven. Het kan dus wel een stuk simpeler.
Ik geef  hier de bloemkool een Ottolenghi behandeling. Yotam Ottolenghi is volgens mij een superhero wat groenten betreft.


 

Die man tovert écht met groenten! Ik ben ongelofelijk fan... Zijn beste boeken zijn Ottolenghi, Plenty en Plenty more. Echte aanraders. Yotam is afkomstig van Jeruzalem en woont en werkt momenteel in Londen. Je vindt ook een boel filmpjes terug op YouTube. Zàlig om gewoonweg naar die man te luisteren. Hij maakt ook schitterende desserts. Ik ben dit jaar verantwoordelijk voor het dessert op Oudejaarsavond en ik denk er sterk over om er eentje van Ottolenghi te maken.






Om een lekker bloemkool gerechtje te maken heb je écht niet veel nodig... Begin met je bloemkool in superkleine roosjes te snijden. Kwestie van ze gemakkelijk gaar en bruin te krijgen.
Hak je hazelnootjes in stukjes en bewerk ook even de peterselie met het mes en zet alles klaar in een potje naast het vuur.
Zet je pan op het vuur en laat als ze medium warm is er de boter in smelten. Leg dan je bloemkool er in en voeg zout en wat peper toe. Hussel door mekaar zodat de boter mooi verdeeld is over de bloemkool. Leg het deksel op de pan en laat op laag vuur garen. De bloemkool moet eerst zacht worden en als ze eenmaal zacht is, neem je het deksel van de pan en zet het vuur wat hoger en laat heel de boel een bruin kleurtje krijgen.
En dan voeg je een beetje beurre maître d'hotel om wat extra smaak te geven...
In een ander pannetje bak je de nootjes samen met de superano knapperig. De superano zorgt voor het zout en het vet. Strooi samen met de peterselie over je gebakken bloemkool en presenteer op een mooie schaal! Ik leg de bloemkool op een bedje van veldsla die lekker op smaak is gebracht met wat olijfolie en Maldonzout.




Even wat uitleg... Superano vind je makkelijk in de Delhaize. Het is afsnijdsels van gerookte ham. Ik vind het stukken beter dan spek want als je superano bakt, heb je helemaal géén vocht in je pan. En het wordt lekker knapperig.
Door het bakken in de pan wordt je bloemkool veel intenser van smaak en stukken lekkerder. Soms moet een mens nu eenmaal uit zijn comfortzone stappen!




Bloemkool op de wijze van Ottolenghi



Ingrediënten


  • een mooie bloemkool
  • wat boter of olie
  • peper en Maldon zout
  • beurre maître d'hotel = kruidenboter te verkrijgen in de Delhaize
  • superano = te verkrijgen in de Delhaize
  • veldsla
  • hazelnoten

Anders denken...

Hebben jullie ook dat artikel gezien/gelezen in de Standaard dit weekend? Dat we als Belgen nog altijd slecht bezig zijn met ons eten? Ongelofelijk toch, zeker als je bedenkt dat Pascale Naessens al zóveel boeken verkocht heeft!




Hoe komt dat toch dat we steeds weer de "foute" keuzes maken?
Ik geloof ook wel - zoals in het artikel wordt aangegeven - dat we meestal gewoonweg voor ons gemak kiezen. Een pizza de oven in zwieren is nu eenmaal gemakkelijker dan een bundel wortelen schillen en stomen. En ja, dan moet je er nog iets bij verzinnen want met een wortel alleen is de enkel een konijn content...




Nochtans kunnen groenten zo lekker zijn! Als ik zie wat Yotam Ottolenghi doet met groenten dan vergeet je soms écht dat je er vlees of vis bij kunt eten. Misschien moeten we op een andere manier onze menu gaan samenstellen. Eerst kijken welke groenten er in het seizoen zijn. En dan pas zou je aan een eiwitbron - vlees,vis, eieren, kaas of peulvruchten - moeten denken. Gewoon kijken wat er lekker bij is je groente. Nu, ik doe het nog altijd andersom. Eerst beslis ik of we een biefstuk, kip of een visje gaan eten. En dan pas verzin ik een groente erbij. Van de patatten elke dag zijn we hier thuis al afgestapt. Patatjes zijn gewoon groente geworden en komen af en toe - meestal lekker geroosterd - op tafel.
Maar, ik ben nu van plan om eens helemaal anders te gaan denken... Ik ga de regels van Michael Pollan ter harte nemen. Ik heb zijn boekje "Food Rules" thuis in de bibliotheek zitten en voor mij is dat het beste boek ooit geschreven over voeding. Super simpel en duidelijk."



Ik ga dus zijn advies volgen en vertrekken vanuit de groente én dan er een eitwit bij verzinnen. Met de wintergroenten is dat gemakkelijker vind ik. Pompoenen, pastinaken, spruitjes en lekker gestoofd witloof geven sowieso al een voller gevoel dan komkommers en tomaten.




Vandaag ben ik al goed gestart en heb mijn pompoen geroosterd in de oven mét de geklaarde boter van verleden week. En, als je het versnijden van de pompoen niet meerekent, is het niet meer werk dan een pizza in de oven zetten...




Begin met je flespompoen in gelijke stukken te snijden. Je mag de schil eraan laten, hij moet dan gewoonweg wat langer in de oven blijven zitten. Zet je oven lekker warm. 180°C is ideaal. Meng je gesneden pompoen - blokjes kunnen ook - met drie of vier koffielepels geklaarde boter. Kruid met Maldonzout, vers gemalen peper én wat tijmblaadjes.





Spreid uit op een bakplaat en zorg dat de stukjes allemaal apart liggen en niet op elkaar. Anders roosteren ze niet maar stomen ze gaar!
Steek ze dan zeker twintig tot dertig minuten in de oven tot de kantjes donkerbruin beginnen te worden... dan is de pompoen het allérlekkerst!




Kruimel er nu nog wat zoute kaas over zoals feta of een doorsmakende geitenkaas en drink er een lekker glaasje wijn bij. Een stukje warm stokbrood is er ook héél lekker bij...